Върховният административен съд откри нередности в решение на ОбС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:55 / 12.04.2010
635
Бъдещата наредба на община Бургас за рекламната и информационната дейност трябва да бъде съобразена с решенията и мотивите на Върховния административен съд, това смята председателят на сдружението на малкия и среден бизнес Николай Димитров. Той каза, че с последното решение на Върховния административен съд /ВАС/ от осми април всъщност се доказва тяхната теза, че части от наредбата противоречат на закона.

Такива са и мотивите на съда, който отменя няколко члена от общинската наредба в частта й за преместваемите обекти. Един от отменените текстове е за ограничаване местоположението на преместваемите обекти, които продават промишлени стоки. Според ВАС това ограничава конкуренцията между търговците.

В други случаи мотивът на съда е за ограничаване на свободната стопанска инициатива. Председателят на сдружението Николай Димитров посочи, че вече е представил предложенията за подмяна на сдружението заедно с мотивите на съда на юристите на общината, които изработват новата наредба, но допълни, че ще ги изпрати и на председателят на Общинският съвет, органа, който ще трябва да гласува отново наредбата.

"Това са не само наши предложения, а и мотиви на съда. Смятам, че в този случай е редно от общината да се съобразят с нашите предложения и да напишат една правилна наредба, която да създаде точни и ясни правила сред търговците. Да има ред в процедурите по кандидатстване, в издаването на разрешения" , каза Димитров.

ВАС излезе с две решения относно наредбата на Община Бургас за рекламна дейност и за преместваемите обекти. Първото решение напълно отменя Наредбата, а второто преди дни намира пороци в някои от членовете. Това двойствено решение според ръководството на общината им дава възможност за атакуване на съдебния акт, с който е отменена цялата наредба. От общината съобщиха ,че паралелно с това се изготвят различни варианти, които да залегнат в новата наредба, но едновременно с това да запазят общия й дух. Местната власт ще предложи решение, което да опази обществения интерес и да е съобразено с предложенията на заинтересованите страни.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).