Всеки общински съветник с предложение за паметник, светофар и почетен гражданин

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:35 / 11.11.2010
1589
На всеки общински съветник се пада по един светофар, паметник и почетен гражданин, до този извод достигнаха вчера съветниците от постоянната комисия по култура и образование към местния парламент, след като основните точки в дневния ред на заседанието им бяха за присъждане на почетни звания на заслужили и видни бургазлии и решения къде, какви паметници да има в града. Твърде досадно, но е факт, че в навечерието на избори заваляват предложенията за почетни граждани, за изграждане на паметници и монтиране на светофари.

Срещу тържествената сесия на 6 декември, когато се присъждат званията, местният парламент ще удостои още четирима нови почетни граждани. Дебат кои са достойни да носят званието ия девалвира ли то отново подеха вчера съветниците. "Званието стана обидно, трябва да се вземе решение за прецизиране", категоричен бе Руслан Карагьозов от ГЕРБ. Комисията се задоволи с идеята, докато не се прецени с правилник как да се оценява приносът на отделни личности към Бургас, това да е последната партида почетни граждани. Така поетът Пейо Пантелеев, капитан далечно плаване Спиридон Димитров, режисьорът Методи Андонов посмъртно, директорът на бургаския театър Борислав Чакринов, художникът Михаил Ангелов получиха благословията на съветниците.

Според бивши и настоящи общински съветници в края на мандата на предходния Общински съвет бе изработен правилник кой какво звание да получава, като най-висшата степен бе почетен граждани. То трябваше да се присъжда на видни бургазлии, международно и общонационално известни, а допринеслите само в регионален мащаб да получават плакет. Правилникът не мина в зала. "Тогава имаше обидени, даже се хвърляха плакети", заяви председателят на комисията Соня Георгиева. Според колегата й Руслан Карагьозов обаче, те като съветници могат да понесат този кръст и да изработят правилник. На свое извънредно заседание комисията ще решава какви да са правилата и кой заслужава и кой не да е почетен гражданин.

Къде да бъде мястото на паметника на Независимостта

Администрацията да предложи къде точно да бъде паметникът на Независимостта след като е провела анкетно допитване до бургазлии, реши още постоянната комисия. Самите съветници останаха изненадани, че през 2008 година Общинският съвет е взел решение такъв монумент да бъде разположен в Борисовата градина, тази пред Операта или на жп гара. Последните две отпаднаха заради факта, че вече са готови и не бива да се развалят. Борисовата градинка не допадна като идея на комисията по култура. Това е последната малка, квартална градинка, където се разхождат майки с деца, единодушно заявиха съветниците, като настояха да се мисли за нов терен, където да се разположи паметникът на Независимостта. Една от идеите, които се завъртя, бе да се преработи Пантеонът. Според съветници авторът на паметника имал възражения. Други обаче твърдяха, че той се е съгласил с идеята.

Идея за още един паметник предизвика остър спор- дали да бъде изграден, или не монумент на Свети Николай Чудотворец. Предложението е на общинския съветник Георги Минков от БСДП.

В края на мандата на Йоан Костадинов бе изработена арката до подлеза на операта в чест на светеца- покровител на града, но бе готова точно на първия Никулден от мандата на сегашния кмет Димитър Николов. Според вносителя на докладната Минков арката не е достатъчен символ и не може да бъде център на тържествата, затова е необходимо да се изгради паметник в Морската градина до Мостика. "Кой минава под тази арка?", попита вчера вносителят, въпросът му обаче обиди шефката на комисията, която разказа, че редовно преминава през нея и я чувства като своята бургаска триумфална арка.

"Ще гласувам против всички паметници, плочи и арки, докато не се оправи бюджетът по култура. Културният живот на Бургас е 300 пъти по -важен от тях", заяви Руслан Карагьозов. Думите му предизвикаха гневна реплика от страна на Гинка Дянкова от "Независимите". Според вас той само "Духът на Бургас" ли е?", заяви тя, визирайки летния Спирит. "Независимите" по време на последната сесия отправиха питане кой точно организира фестивалът Духът на Бургас и какви са приходите от него.

Съветниците отхвърлиха идеята на колегата си Здравко Сталев площадът пред операта да се казва Леандър Леге. Според тях би следвало градинката да носи артистичното име на Стравински или пък по примера на Париж - да бъде площад "Опера".

Източник: factor-bs.com


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).