Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Все повече работодатели лъжат за заплатите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:10 / 22.10.2010Коментари (0)982
© Burgas24.bg
Увеличили са се случаите, при които работодатели не дават обещаните заплати на своите подчинени. Нарушенията са предимно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Това съобщи директорът на Областната инспекция по труда Павлин Васков. Той уточни, че за първите 9 месеца на тази година са констатирани 933 нарушения при изплащането на възнагражденията, като за същия период на 2009 г. броят им е бил 607.

Инспекциите са били насочени основно към характерните за региона сектори - ресторантьорство, хотелиерство, търговия на дребно, строителство - както и към сухопътния транспорт и производството на дрехи. При проверките е констатирано, че най-честите нарушения са свързани с неподписване на трудови договори, неизплащане на обещаните месечни заплати, както и липса на допълнително възнаграждение при извънреден труд и на обезщетения при прекратяване на трудовите взаимоотношения.

"Масова практика е да се подписват договори за 4-часов работен ден, като работодателите обещават по-високо възнаграждение от официално обявеното. Често обаче тези устни уговорки не се спазват и в края на сезона се оказва, че работниците са излъгани. В подобни случаи ние не можем да направим нищо. Затова хората трябва да са наясно, че ако доброволно се съгласят да се водят на непълен работен ден, рискът да получат половината от уговореното възнаграждение е голям.", обясни Павлин Васков. Най-често такива нарушения се откриват в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, като за деветмесечието на тази година техният брой в първия случай е 55, а във втория - 76.

Над 90% от жалбите, които постъпват в Инспекцията по труда, са свързани с неизплащане на заплати, бавене на месечните възнаграждения или липса на обезщетения при напускане. За сектора ресторантьорство са регистрирани 205 нарушения, в търговията - 248, хотелиерството - 121 и в строителството - 103. "В голяма част от случаите хората си получават възнагражденията, макар и със забавяне. Заради кризата някои от фирмите искат удължаване на сроковете, тъй като са финансово затруднени. В такива случаи ние искаме от работодателите да ни представят мотивиран план за изплащане на заплатите. Не налагаме веднага след първата проверка глоба, за да не ги натоварим допълнително. Ако обаче и след втората проверка не е започнало изплащането на възнагражденията, се пристъпва към парични санкции.", заяви Васков.

Има и девет случая, при които собственици на ресторанти са дадени на прокурор заради това, че са назначили сезонно на работа непълнолетни лица, без да има разрешение от Областната инспекция на труда.

Източник: в. "Компас"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: