Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Военни искат издигането на паметник на загиналите бургазлии през войните
Автор: Екип Burgas24.bg 14:49 / 07.04.2011Коментари (0)754
© Burgas24.bg
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Бургас се обръщат с отворено писмо до кмета на града и председателя на Общинския съвет с питане: Кога ще има паметник на загиналите бургазлии през войните в Бургас?

Burgas24.bg ви предоставя пълния текст на писмото на военните към институциите в града:

След година / 13 март 2012 г./ се навършват СТО години от сключването на Съюзния договор между България, Сърбия, Гърция и Черна гора, против Турция. Деветдесет и девет години и шест месеца от началото на Балканската война / 26.09. 1912 г./. А две години по- късно на 3 април 2013 г. ще честваме СТО години от славните победи на Българската армия, вторите след Освобождението от турско робство.
Само за един месец Българската армия постига невиждани победи срещу превъзхождащата я турска армия и я разгромява при Гечкинлии, Селиолу, Ескиполос, Лозенград и Люлебургас и достигат Чаталджанските укрепени позиции на 30 км. от Цариград. Светът е учуден, а турците зашеметени и молят за мир.

Нямаме за задача да разказваме цялата история на войната. Посочваме горните факти и дати, не защото ние българите сме ги забравили или не ги помним. А защото искаме да направим сравнение: Как една млада държава / само на тридесет години/ можа за една година от сключването на договора / военния съюз със съседите си/, да се подготви и проведе една победоносна война с многократно превъзхождащата я армия на Турската империя.

И тук е въпросът ни:
След СТО години от най- славните дни за България и българите, за Българската армия и нашите деди; победи възпяти в не едно стихотворение и песни на Иван Вазов и много други поети и певци; разказани в не една книга и филм;
и в един голям български областен град с многохилядно население като Бургас, център на най- голямата област в България; място откъдето е подготвена и потеглила към победи под командването на ген. Радко Димитриев победоносната Трета армия; Бургас- разполагащ с всички необходими условия и възможности: властни институции, културни и научни учреждения, талантливи граждани;
град, в който са се сменяли най- различни по политически убеждения кметове, общински съветници, управители на областта, партийни лидери и т.н. и, които до ден днешен не успяха за СТО години да се разберат, споразумеят и решат как да увековечат славните победи на своите бащи и деди, победите на Българската армия с един Монумент или поне със скромен Паметник на незнайните воини, положили костите си за България в Балканската, а и следващите две- три войни, включително и Втората световна война.

И защо тези наши бургаски управници, извинете, ръководители, не желаят да се разберат и да отделят няколко хиляди лева, за да постоят един достоен паметник и увековечат и изпишат имената на падналите на паметни плочи. Или се срамуват от тях?

А паметници в Бургас през тези СТО години са издигнати не един и два. За много достойни и видни личности, българи и чужденци. А преди много години родолюбови българи, изстрадали бежанци от Одринска Тракия и Беломорието, или синове и внуци на загиналите във войните бургазлии, с доброволни средства построяват един скромен паметник - Български войник в естествен ръст. Дълго време беше забравен. Но сега се намира пред Гарнизонния военен клуб /ДНА/, където не малко бургазлии отдават почит и полага цветя и венци в памет на падналите достойни и незнайни воини от Бургас.

Но това скромно паметниче, отново бе поругано от общински величия с прозвището "Пурко". Каква наглост?
Преди няколко години езин кмет се стресна и поби десетина каменни блока за увековечаване на героите от 24- ти Пехотен полк. Но и те бяха подиграни. И наистина много хора се чудят какво представляват.

Доколкото ни е известно няколко пъти Общинският съвет се е занимавал с въпроса за паметник на Незнайния войн. Но ето всички виждаме: СТО години от Балканската война се навършват през 2013 г., деветдесет и пет от Първата световна и шейсет и осем години от Втората световна война.
А паметник за жертвите в тези войни в Бургас няма.
А те, героите не са малко - в Междусъюзническата война са над 33 000, в Първата световна- над 87 000, във Втората световна са 32 000 жертвите. А в Балканската 44 000.
А ние бургаските граждани и немалко чужденци и гости на града няма къде да положим цветя и почетем паметта им.
Коя дата ще избере общината за откриването и освещаването на паметника- в началото или края на войната, вие решете. Но нека на тази дата тържествено бъде открит един достоен паметник и заедно с цяла България тържествено да отбележим един велик ден за България и армията ни - 100 години от Балканската война.

Ние, бившите офицери и сержанти, обединени в Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ветераните от войните и военноинвалидите с настоящето писмо се обръщаме към кмета и Общинския съвет на град Бургас:
В най- скоро време да решат проблема с издигането на един достоен Паметник на Българското войнство. Да пренебрегнат партийните си проблеми и единодушно да приемат едно патриотично решение:

ИЗДИГАНЕ НА ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ БУРГАЗЛИИ, и не само на тях, а и на загиналите във войните от новите квартали на общината.

И предлагаме:
За да не се получават обидни подигравки и имена от недостойни граждани на Бургас в образа на Незнайния воин да бъде изобразен лика на някой от героите на Балканската война.

Кога ще решите господа?
Ние очакваме един достоен паметник!
Изпращаме Ви това отворено писмо 2 години преди юбилея- 100 години от победата на Българската армия в Балканската война, за да имате време да решите проблема, да намерите средства, подходящо място, отговорно художеството изпълнение и време да направите паметника.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: