Водата по морето ставала за къпане

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
14:36 / 08.08.2012
691
Няма зона по българското Черноморие, която да не е годна за къпане, поясни за Дарик началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в Министерството на здравеопазването Димитър Димитров.

Зоните на къпане в страната са 93, като 89 от тях са разположени по морското ни крайбрежие. Още преди началото на летния сезон чрез химически и микробиологични анализи било констатирано несъответствие на качеството на водата само в една от черноморските ни зони. 

При повторните проби обаче е установено, че водата отговаря на европейските изисквания, подчерта Димитров.

Европейските изисквания за качеството на водата в зоните за къпане се разделяли на задължителни и на препоръчителни, обясни Димитров: "По-голямата част от зоните за къпане на българското черноморско крайбрежие отговарят и на по-строгите изисквания. По отношение на законодателството за водите за къпане, параметрите, които са важни за човешкото здраве и се изследват, са ешерихия коли и ентерококи".

По думите на Димитров два са основните фактори, които влошавали качеството на водите по родното Черноморие: "За съжаление все още има населени места и курорти по черноморското крайбрежие, за отпадъчните води на които няма изградени пречиствателни станции и те постъпват в Черно море. Или другият твърде чест случай напоследък - независимо, че има изградени пречиствателни станции поради тяхното претоварване в хода на туристическия сезон не успяват в необходимата степен да пречистят достатъчно отпадъчните води".

Най-проблемни през годините, в които сме страна членка на ЕС, се оказвали зоните за къпане в близост до Варна - конкретно Офицерският плаж и Южният плаж, подчерта Димитров.

В района на Царево пък най-замърсен е бил Попският плаж. Пълната оценка на качеството на водите за къпане у нас обаче ще се извърши в края на летния сезон.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).