Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте какво бе свършено на о. "Св. Анастасия"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:25 / 09.10.2013Коментари (0)2053
Изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид са сградите на Остров "Света Анастасия". Най-новата туристическа атракция на Бургас днес и вчера беше представена пред туроператори и медии от кмета Димитър Николов. Единственият в България обитаем остров ще посрещне своите гости още идната пролет, както вече Burgas24.bg ви съобщи.

Музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи, датиращи от 14 век, къща за гости с неповторима гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в истинска монашеска килия, ресторант с традиционна за региона кухня, лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място - това очаква посетителите на острова.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво - както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани. В непосредствена близост до църковната сграда е открит и реставриран стар кладенец. В стаите за гости, някои от които са били монашески килии, обзавеждането е изключително семпло, като навсякъде е умишлено търсен ефектът за връщане назад в миналото. Навсякъде са подменени сградните инсталации, дограмата, изградени наново и интегрирани в една от сградите са трафопостът и хидрофорът на острова. Облагородени са и външните пространства - възстановени са алеите, монтирани са нови пейки, градинско осветление, кошчета за боклук. Новост са изградените площадки за наблюдение, откриващи неповторими гледки непосредствено над скалите.

Възстановен е и пристанът, като той е съобразен с характеристиките на кораба, който ще извозва туристите. Навсякъде е осигурена достъпна среда, така че островът ще може без проблем да се посещава и от хора с увреждания. Характерната растителност е запазена и предстои да бъде обогатена с нова, но отново такава, типична за мястото.

Само след няколко месеца Остров "Света Анастасия" ще може да покаже на своите гости модерна музейна експозиция, която ще съчетава експонати и артефакти с най-съвременни дигитални технологии, които буквално ще съживят миналото на острова. В ресторанта ще се предлагат традиционни морски и манастирски гозби, като основно място в менюто ще заемат ястията с миди, тъй като районът около "Св. Анастасия" е най-голямата естествена мидена плантация в региона. Ще се предлага и сладко от зелени смокини, за направата на което ще се използват смокини, отглеждани на място. На Острова ще се организират сватби, кръщенета, различни културни събития, тематични вечери - "пиратска", "монашеска", др. За любителите на спорта, ще се предлага гмуркане, курсове по йога, различни състезания по плуване и ветроходство.

Остров "Света Анастасия" се реставрира в рамките на проект на Община Бургас "Културно-историческото наследство на о-в Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.




Още по темата: общо новини по темата: 64
16.03.2015 »
15.09.2014 »
11.09.2014 »
30.08.2014 »
25.08.2014 »
22.08.2014 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: