ВиК – Бургас предлага кубик вода да струва 2,12 лева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:34 / 03.11.2009
6702
ВиК - Бургас предлага кубик вода да струва 2,12 лева с ДДС, каза изпълнителният директор на ВиК - Бургас инж. Ганчо Тенев. Причина за исканото увеличение на цената на водата в Бургас са повишените цени на електричеството и консумативите, обясни инж. Ганчо Тенев. Дружеството изплаща и заем от 11 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие за довършване на проекта по ИСПА за подновяване на ВиК мрежата в Бургас. В момента абонатите на дружеството плащат 1,93 лева. Искането за промяна е направено още през юли, уточни инж. Тенев. Предстои то да бъде разгледано на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Проектът за подобряване на интегрирания воден цикъл на Бургас е изпълнен на 90 %, каза още инж. Ганчо Тенев. Към момента са подменени 15 км от външния водопровод на Бургас, в самия град са сменени около 20 км водопроводна мрежа. Предстои довършване на дейностите по улица „Одрин". По изграждането на канализация от 6,5 км са изпълнени 5 км. Според директора на дружеството дейностите по проекта се очаква да приключат до края на тази година или най-късно в началото на идната. „С реализацията на този проект няма да успеем да подменим цялата мрежа, както ни се иска, но ще сменим основните клонове, което ще доведе до по-рядко спиране на водата и по-добра услуга за абонатите", каза инж. Ганчо Тенев. Проектът е на обща стойност 21 милиона евро, като безвъзмездното финансиране от ИСПА, което почти е усвоено, е 10 милиона евро, а съфинансирането под формата на заем от ЕБВР, е 11 милиона евро. Договорът за заем бе сключен през юни 2005 година, а финансовият меморандум за предоставяне на безвъзмездно финансиране от ЕК бе подписан през януари 2006 година. Всяка година е нужно да се подменят 2 - 3% от мрежата в един град, каквато е световната практика, за да може за около 50 години тя да се обнови изцяло, посочи инж. Тенев. Някои от подменените връзки в центъра са на по 80 - 100 години, допълни инж. Тенев. Според него цената на водата в Бургас е близка до средната за страната, а по качеството на услугата ВиК -Бургас е на първите места.

ВиК - Бургас обяви акция за подмяна на партидите на абонатите, каза още инж. Ганчо Тенев. Акцията започна от началото на месеца и ще продължи до 23 декември. Откриването на нова партида ще става на цена от 6 лева, вместо от 30 лева, каквато е регулярната цена за услугата. Според инж. Тенев актуализирането на данните ще спомогне да се допускат по-малко грешки или проблемни ситуации при отчитането на консумираната вода.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).