Ветроенергийният парк можело да окаже лошо въздействие върху птиците

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:06 / 17.03.2010
1626
Според Димо Димчев, представител на Българското дружество за защита на птиците - Бургас, съоръженията от предвидения за изграждане ветроенергиен парк попадат на територия, през която преминава основният миграционният път на птиците Виа Понтика. Той каза, че по информация от страницата на Общинския съвет на Бургас има обща представа за проекта, който предвижда изграждане на ветроенергиен парк на територията на общината, като ветрогенератори ще има разположени в землищата на Българово, Брястовец и Изворище. Проектът ще се реализира и върху частни терени. Според Димчев съоръженията ще са с височина до 170 метра.

На заседанието си утре Общинският съвет ще разглежда предложение за учредяване на временно и възмездно право на строеж на инвеститора за изграждане на ветроенергиен парк в общински имоти. Според Димо Димчев съоръженията ще са разположени на разстояние от около 6 до 9 километра по права линия от поддържан резерват „Атанасовско езеро", което е най-богатото на птици място в страната. Там са установени 320 вида птици от 400 за България и причината за това богато биоразнообразие, е че езерото се намира на прелетния път Виа Понтика. От там всяка година прелитат 75 % от всички бели щъркели в Европа, 100 % от розовите пеликани и стотици хиляди хищни и пойни птици. Общо птиците, които минават, се изчисляват на от три до четири милиона по данни, които са събирани в продължение на 30 години, допълни Димчев.

Той каза, че може да се предполага, че проектът ще има значително отрицателно въздействие върху определени видове птици. Според Димчев в Бургаско сега има няколкото ветрогенератора, които обаче не са с голяма височина - до 60 - 70 метра, и засега почти няма загуба на птици около тях. Той обаче припомни, че миналата година е публикувано проучване на Бернската конвенция, според което всеки генератор на стария континент убива средно между четири и 43 птици.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
13.04.2010 Снежина Маджарова: Разпоредбите, които приехме за ветроенергийния парк, са добри
13.04.2010 Ветроенергиен парк за 500 милиона лева ще се строи край Бургас
18.03.2010 Фирмата, изграждаща ветроенергиен парк край Бургас, ще си плаща глобите пред
ЕС
11.03.2010 Най-големият ветроенергиен парк на Балканите - край Бургас
09.03.2010 Белгийският посланик идва на сесия в Бургас заради ветроенергиен парк
28.11.2009 Обсъждат изграждането на ветроенергиен парк в Българово
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).