Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ваклин Стойновски сигнализира за незаконно решение на ОбС
Автор: Екип Burgas24.bg 15:35 / 07.07.2010Коментари (0)1362
© Burgas24.bg
За незаконно решение на Общинския съвет сигнализира съветникът Ваклин Стойновски. Според него изборът на членовете на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация е в разрез с правилниците. Стойновски сигнализира пред областния Константин Гребенаров, който да спре решението. Ето и сигнала на Ваклин Стойновски:

На миналото Тридесет и пето заседание ОС гр.Бургас прие поредно незаконосъобразно решение. Гласуваният избор на членовете на Надзорния Съвет на Агенцията по приватизация е в разрез с Правилника на агенцията в който е заложен демократичния принцип за ротация на почти всички общински съветници през четири годишния мандат на ОС. За незаконосъобразното решение съм сигнализирал Областния управител на област Бургас, с цел и надежда да го върне за повторно гласуване. Общинските съветници нямат право да повтарят мандат в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация в рамките на действащия общински съвет. Надявам се демокрацията и законността да надделеят над силовото гласуване в зала.

Държа да уточня, че нямам нищо против новоизбраните членове на Надзорния съвет, те са едни достойни за мен личности, с които водим нормален диалог в общинския съвет. Освен от искането ми за спазване на законите и принципите на демокрацията, Сигналът до Областния управител е продиктуван от факта, че на провелото се заседание на ОС - Бургас, се избра нелегитимен състав на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация, което автоматично води до нелегитимност на бъдещите взети решения от на Агенцията по приватизация. Агенцията е важен фактор в цялостната дейност на Община Бургас, и последиците от незаконно решение се изразяват в значителни финансови загуби, най-вече за гражданите на Бургас.

СИГНАЛ
От
Ваклин Атанасов Стойновски, , с постоянен адрес: гр. Бургас, ул. "Пробуда" №41, ет.1
Общински съветник в Общински съвет-Бургас

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

С настоящия сигнал Ви сезирам по повод решение на Общински съвет-Бургас, което считам за незаконосъобразно. Фактите по случая са следните:
І.1.На 24.06.2010г. Общински съвет-Бургас на свое заседание взе решение по включената в дневния ред под №19, като избира осем общински съветници за членове на Надзорния съвет на Агенцията за приватизацията и публично-частното партньорство -Община Бургас. Правното основание на този избор е чл.4 от подзаконовия акт-Правилник на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас. Визираният нормативен акт посочва ръководните органи на АППЧП, начина на избор и мандат. От тази разпоредба е видно, че Надзорния съвет се избира от Общински съвет Бургас с определено мнозинство, състои се от 11 члена , от които 9 са общински съветници.Срокът на техния мандат е 1/една/ година, като е налице ограничение за повторен мандат в рамките на действащия Общински съвет.
С решението си, залегнало в Протокол №35/ 24.06.2010г., Общинския съвет избра за членове на Надзорния съвет, следните общински съветници:
-Бочко Бочев, Мария Петрова, Петко Петков, Чанко Мирчев, Георги Георгиев, Евгения Попеску, Руслан Карагьозов, Георги Минков.
2.Съгласно Решение на Общински съвет-Бургас, отразено в Протокол№ 20/23.04.2009г. и 28.04.2009г. по т.16 от дневния ред за членове на Надзорния съвет са избрани следните общински съветници:
-Евгения Попеску, Георги Георгиев, Руслан Карагьозов, Стоян Иванов, Петър Таркачиев, Иво Лазаров, Чанко Мирчев, Дина Димитрова, Вартерес Чулуян.
3. ІІ.Съгласно Решение на Общински съвет-Бургас, отразено в Протокол №2/27.11.2007г. по т.4.2 от дневния ред за членове на Надзорния съвет са избрани следните общински съветници:
-Златина Манолова Ксърова-Дукова, Семир Хусеин Абумелих, Антонио Христов Душепеев, Стоян Иванов Иванов, Александър Киров Бояджийски, Петко Атанасов Петков, Юлия Трифонова Йоргова, Соня Стоянова Георгиева, Георги Василев Манев.

Анализът на посочените по-горе решения сочи, че с Решението от 24.06.2010г. са избрани общински съветници, които повтарят своя едногодишен мандат, а именно:
-г-н Петко Петков-избран за първия си мандат през 2007г.
-г-н Чанко Мирчев-избран за първия си мандат през 2009г.
-г-н Георги Георгиев- избран за първия си мандат през 2009г.
-г-жа Евгения Попеску- избрана за първия си мандат през 2009г.
-г-н Руслан Карагьозов- избран за първия си мандат през 2009г

ІІ. Уважаеми г-н Областен управител, считам, че така гласуваното и прието решение за избор на горните пет общински съветници е незаконосъобразно и в противоречие с разпоредбите на действащия нормативен акт-Правилник на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас и по специално чл.4." АППЧП се ръководи от Надзорен съвет и Изпълнителен директор. Надзорният съвет се избира за срок от една година с мнозинство повече от половината от общинските съветници и се състои от 11 члена, от които девет общински съветници и предложени от кмета на Общината двама представители на общинската администрация. Общинските съветници - членове на Надзорния съвет нямат право на повторен мандат в рамките на действащия Общински съвет. След приключване мандата на настоящия Надзорен съвет, в състава да се включат представители на всички групи в общинския съвет и независими, по възможност."
С настоящия сигнал не оспорвам по никакъв начин експертността и авторитета на избраните в нарушение на Правилника на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас, общински съветници. Напротив, считам, че техния авторитет спомогна за нормалната дейност досега на общинската агенция и нямам претенции към качеството на тяхната работа. Проблемът обаче, е в нарушението на Правилника, което може да доведе до сериозни последствия. Съгласно чл.7 от визирания акт, на Надзорния съвет на АППЧП са вменени сериозни правомощия, засягащи цялостната дейност на приватизационния процес. В рамките на своята компетентност Надзорния съвет се произнася с решения, като в Правилника е предвидено квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички членове-чл.6,ал.6. Повторният мандат на петима от членовете на 11 членния орган, който е изрично забранен, съгласно цитираната по-горе разпоредба, поставя под основателни съмнения легитимността на всички решения, които ще се вземат от Надзорния съвет. Опасявам се, че всяко заинтересувано лице би могло да оспори, което и да е решение на Надзорния съвет, на основание нарушението при избора на членовете му, което ще доведе до блокиране на дейността на Агенцията за приватизацията и публично-частното партньорство -Община Бургас. Последиците от подобно събитие се изразяват в значителни финансови загуби, най-вече за гражданите на Бургас.

 

Воден от горното и предвид възможността предвидена в чл.45, ал.3 от ЗМСМА, ВИ МОЛЯ УВАЖАЕМИ Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,
да се запознаете с Решение на Общински съвет -Бургас, гласувано на заседанието от 24.06.2010г., по т19 от дневния ред, описано по-горе, с което са избрани осем общински съветници за членове на Надзорния съвет на АППЧП , от които петима с повторен мандат в рамките на действащия Общински съвет и в случай, че констатирате неговата незаконосъобразност да предприемете необходимите мерки съгласно закона. С оглед възможните тежки последствия за нормалното протичане на приватизационния процес и публично-частното партньорство в Община Бургас, моля за спешност.

Прилагам:
1.Правилник на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас
2. Препис-извлечение от Протокол №35/ 24.06.2010г на заседание на Общински съвет-Бургас;
3.Препис-извлечение от Протокол №20/23.04.2009г. и 28.04.2009г. на заседания на Общински съвет-Бургас;
4. Препис-извлечение от Протокол №2/27.11.2007г на заседание на Общински съвет-Бургас;

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: