Ваклин Стойновски сигнализира за незаконно решение на ОбС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:35 / 07.07.2010
1361
За незаконно решение на Общинския съвет сигнализира съветникът Ваклин Стойновски. Според него изборът на членовете на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация е в разрез с правилниците. Стойновски сигнализира пред областния Константин Гребенаров, който да спре решението. Ето и сигнала на Ваклин Стойновски:

На миналото Тридесет и пето заседание ОС гр.Бургас прие поредно незаконосъобразно решение. Гласуваният избор на членовете на Надзорния Съвет на Агенцията по приватизация е в разрез с Правилника на агенцията в който е заложен демократичния принцип за ротация на почти всички общински съветници през четири годишния мандат на ОС. За незаконосъобразното решение съм сигнализирал Областния управител на област Бургас, с цел и надежда да го върне за повторно гласуване. Общинските съветници нямат право да повтарят мандат в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация в рамките на действащия общински съвет. Надявам се демокрацията и законността да надделеят над силовото гласуване в зала.

Държа да уточня, че нямам нищо против новоизбраните членове на Надзорния съвет, те са едни достойни за мен личности, с които водим нормален диалог в общинския съвет. Освен от искането ми за спазване на законите и принципите на демокрацията, Сигналът до Областния управител е продиктуван от факта, че на провелото се заседание на ОС - Бургас, се избра нелегитимен състав на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация, което автоматично води до нелегитимност на бъдещите взети решения от на Агенцията по приватизация. Агенцията е важен фактор в цялостната дейност на Община Бургас, и последиците от незаконно решение се изразяват в значителни финансови загуби, най-вече за гражданите на Бургас.

СИГНАЛ
От
Ваклин Атанасов Стойновски, , с постоянен адрес: гр. Бургас, ул. "Пробуда" №41, ет.1
Общински съветник в Общински съвет-Бургас

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

С настоящия сигнал Ви сезирам по повод решение на Общински съвет-Бургас, което считам за незаконосъобразно. Фактите по случая са следните:
І.1.На 24.06.2010г. Общински съвет-Бургас на свое заседание взе решение по включената в дневния ред под №19, като избира осем общински съветници за членове на Надзорния съвет на Агенцията за приватизацията и публично-частното партньорство -Община Бургас. Правното основание на този избор е чл.4 от подзаконовия акт-Правилник на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас. Визираният нормативен акт посочва ръководните органи на АППЧП, начина на избор и мандат. От тази разпоредба е видно, че Надзорния съвет се избира от Общински съвет Бургас с определено мнозинство, състои се от 11 члена , от които 9 са общински съветници.Срокът на техния мандат е 1/една/ година, като е налице ограничение за повторен мандат в рамките на действащия Общински съвет.
С решението си, залегнало в Протокол №35/ 24.06.2010г., Общинския съвет избра за членове на Надзорния съвет, следните общински съветници:
-Бочко Бочев, Мария Петрова, Петко Петков, Чанко Мирчев, Георги Георгиев, Евгения Попеску, Руслан Карагьозов, Георги Минков.
2.Съгласно Решение на Общински съвет-Бургас, отразено в Протокол№ 20/23.04.2009г. и 28.04.2009г. по т.16 от дневния ред за членове на Надзорния съвет са избрани следните общински съветници:
-Евгения Попеску, Георги Георгиев, Руслан Карагьозов, Стоян Иванов, Петър Таркачиев, Иво Лазаров, Чанко Мирчев, Дина Димитрова, Вартерес Чулуян.
3. ІІ.Съгласно Решение на Общински съвет-Бургас, отразено в Протокол №2/27.11.2007г. по т.4.2 от дневния ред за членове на Надзорния съвет са избрани следните общински съветници:
-Златина Манолова Ксърова-Дукова, Семир Хусеин Абумелих, Антонио Христов Душепеев, Стоян Иванов Иванов, Александър Киров Бояджийски, Петко Атанасов Петков, Юлия Трифонова Йоргова, Соня Стоянова Георгиева, Георги Василев Манев.

Анализът на посочените по-горе решения сочи, че с Решението от 24.06.2010г. са избрани общински съветници, които повтарят своя едногодишен мандат, а именно:
-г-н Петко Петков-избран за първия си мандат през 2007г.
-г-н Чанко Мирчев-избран за първия си мандат през 2009г.
-г-н Георги Георгиев- избран за първия си мандат през 2009г.
-г-жа Евгения Попеску- избрана за първия си мандат през 2009г.
-г-н Руслан Карагьозов- избран за първия си мандат през 2009г

ІІ. Уважаеми г-н Областен управител, считам, че така гласуваното и прието решение за избор на горните пет общински съветници е незаконосъобразно и в противоречие с разпоредбите на действащия нормативен акт-Правилник на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас и по специално чл.4." АППЧП се ръководи от Надзорен съвет и Изпълнителен директор. Надзорният съвет се избира за срок от една година с мнозинство повече от половината от общинските съветници и се състои от 11 члена, от които девет общински съветници и предложени от кмета на Общината двама представители на общинската администрация. Общинските съветници - членове на Надзорния съвет нямат право на повторен мандат в рамките на действащия Общински съвет. След приключване мандата на настоящия Надзорен съвет, в състава да се включат представители на всички групи в общинския съвет и независими, по възможност."
С настоящия сигнал не оспорвам по никакъв начин експертността и авторитета на избраните в нарушение на Правилника на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас, общински съветници. Напротив, считам, че техния авторитет спомогна за нормалната дейност досега на общинската агенция и нямам претенции към качеството на тяхната работа. Проблемът обаче, е в нарушението на Правилника, което може да доведе до сериозни последствия. Съгласно чл.7 от визирания акт, на Надзорния съвет на АППЧП са вменени сериозни правомощия, засягащи цялостната дейност на приватизационния процес. В рамките на своята компетентност Надзорния съвет се произнася с решения, като в Правилника е предвидено квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички членове-чл.6,ал.6. Повторният мандат на петима от членовете на 11 членния орган, който е изрично забранен, съгласно цитираната по-горе разпоредба, поставя под основателни съмнения легитимността на всички решения, които ще се вземат от Надзорния съвет. Опасявам се, че всяко заинтересувано лице би могло да оспори, което и да е решение на Надзорния съвет, на основание нарушението при избора на членовете му, което ще доведе до блокиране на дейността на Агенцията за приватизацията и публично-частното партньорство -Община Бургас. Последиците от подобно събитие се изразяват в значителни финансови загуби, най-вече за гражданите на Бургас.

 

Воден от горното и предвид възможността предвидена в чл.45, ал.3 от ЗМСМА, ВИ МОЛЯ УВАЖАЕМИ Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,
да се запознаете с Решение на Общински съвет -Бургас, гласувано на заседанието от 24.06.2010г., по т19 от дневния ред, описано по-горе, с което са избрани осем общински съветници за членове на Надзорния съвет на АППЧП , от които петима с повторен мандат в рамките на действащия Общински съвет и в случай, че констатирате неговата незаконосъобразност да предприемете необходимите мерки съгласно закона. С оглед възможните тежки последствия за нормалното протичане на приватизационния процес и публично-частното партньорство в Община Бургас, моля за спешност.

Прилагам:
1.Правилник на Агенцията за приватизация и публично-частното партньорство -Община Бургас
2. Препис-извлечение от Протокол №35/ 24.06.2010г на заседание на Общински съвет-Бургас;
3.Препис-извлечение от Протокол №20/23.04.2009г. и 28.04.2009г. на заседания на Общински съвет-Бургас;
4. Препис-извлечение от Протокол №2/27.11.2007г на заседание на Общински съвет-Бургас;

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).