Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
ВУЗ загражда имоти на 30 собственици в Равда
Автор: Екип Burgas24.bg 10:37 / 09.12.2009Коментари (0)1413
© Burgas24.bg
Десетки собственици са отрязани от имотите си, след като Националната спортна академия „Васил Левски" издигна ограда с тежки катинари пред единствения общински път до морето в местността Акротирия край Равда. Заградена е част от студентския лагер откъм плажната ивица и никой от притежателите на съседните парцели не може да стигне до земята си. Яки мъжаги, наети от ректората на висшето учебно заведение, плашат с ножове всеки, решил да премине с кола оттук. Така е отрязан достъпът до земите на близо 30 местни хора. Нито заповедта на кмета на Несебър Николай Димитров за премахването на оградата, нито решението на Върховния касационен съд за правото на собственост стряскат ръководителите на ВУЗ-а. Хаосът със земите около базата е огромен. Делата, които се водят срещу спортната академия и от самата нея са многобройни. За много от казусите обаче съдът вече се е произнесъл.

Защо Спортната академия брани всеки сантиметър около лагера, където през годините изникнаха и няколко постройки? На чии интереси пречат собствениците, които не могат да влязат в земите си повече от 10-12 години? Според потърпевшите, „находчиви" професори и доценти искат да заграбят бащините им земи и така да се домогнат до едни от най-апетитните имоти по родното Черноморие.

Дванадесет години се борят с правосъдието Тодорка Попова и брат й Нестор Тулев. Те притежават около 4-5 декара до плажната ивица в местността Акротирия, на няколко метра от новите сгради на НСА, построени през последните години. Мечтата им е да изградят многофамилна къща на четири етажа, където да летуват. Тодорка Попова и нейните роднини водят три дела с академията - едното е за доказване на собственост, а другите две - за кадастъра и ПУП се водят съвместно с община Несебър. За първото Върховният касационен съд вече се е произнесъл на 27 юли тази година. В решението се отхвърлят категорично претенциите на ВУЗ-а за частния имот. То не подлежи на обжалване.

По отношение на кадастъра Тодорка, брат й и общината печелят на първа инстанция. В началото на другата седмица трябва да се произнесе и Бургаският окръжен съд.

Междувременно кметът на Несебър Николай Димитров издава на 26 октомври т.г. заповед с номер 1240, с която разрешава на Тодорка Попова да използва преградения общински път за наетите от нея сондажни машини, които трябва да стигнат до парцела й и извършат необходимите проучвателни дейности за бъдещото строителство на мечтаната къща.

Служителите на строителната компания обаче не смеят да се карат с охранителите, които бдят пред оградата. Имат всички документи, но се страхуват. Причината е, че миналата година, след като са влезли с машини в имота, пазачите на спортната академия изскочили срещу тях с ножове. Изгонили и сондьорите, които били толкова уплашени, че извикали полиция. По съвсем различен начин стоят нещата обаче според заместник-ректора на софийския ВУЗ доцент Христо Константинов, с който се свързахме по телефона в петък.
„Не знам с какви документи разполагат тези хора, но и ние си имаме документи, с които ще докажем собствеността върху земите около базата", категоричен беше той.

В последния работен ден на миналата седмица собствениците на имоти до лагера получават ново определение на Върховния касационен съд. Излязло е на 27 ноември 2009 година. С него ВКС в закрито заседания отхвърля претенциите на НСА „Васил Левски", че държавата е собственик на въпросните имоти по кадастрална карта в местността „Акротирия". Миналия месец ръководството на НСА е занимавало и областния управител Константин Гребенаров. Губернаторът е актувал част от имотите, но те са под самите постройки на академията, за които частните собственици нямат претенции. Според Гребенаров документите, с които разполага ВУЗ-ът, не са съвсем пълни, за да може да прехвърли и друга част от земите на държавата.

Скандалите, свързани с учебната база на НСИ, не са от вчера. През лятото близо 200 студенти направиха жива верига в знак на протест срещу заповедта на общината за премахване на контролно-пропускателния пункт и паркинга на базата. През юли кметът Николай Димитров издаде заповед, в която се посочва, че до 26 -ти НСА доброволно трябва да премахне малка постройка и паркинг, които са изградени на входа на базата на академията край морето. Мотивът беше, че съоръженията са незаконни и пречат на движението на колите.

Тогава представителите на НСА коментираха, че целта на общинското ръководство е да бъде разчистен теренът и предоставен на реститути, които дълги години водят дела за собственост върху земята. Територията на спортната база, която се намира между Равда и Несебър, е 200 декара, но академията има апетити и към съседните. Студентите прекратиха протестите си, след като получиха устни уверения от районния прокурор на Несебър, че няма да се извърши събаряне на паркинга и контролно-пропускателния пункт на базата.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: