В условията на криза общините могат да бъдат голям работодател по места

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:19 / 08.11.2009
432
В условията на финансова криза общините и общинските съвети могат да имат нова роля, а именно да бъдат голям работодател по места. Тази тема беше сред най-обсъжданите по време на редовното Общо събрание на „Асоциацията на председателите на общински съвети в Република България „ /НАПОС РБ/, което се проведе в края на седмицата в Пловдив.

„Можем да превърнем кризата от дефект в ефект и да смекчим несигурността в ежедневието на хората. За целта е необходимо да се търсят източници на финансиране, извън бюджета, за изграждане на големи инфраструктури обекти. Като възложител на такива, общините ще могат да осигуряват работа на местни фирми, а те съответно заплати и спокойствие на много семейства", коментира председателят на УС на НАПОС и председател на Общински съвет- Варна Борислав Гуцанов.

Алтернативните начини за финансиране бяха основната част от дебатите на конференцията на НАПОС - „Ролята и мястото на общинските съвети като основен фактор в местното самоуправление в условията на финансова криза". Като лектори в нея се включиха експерти от "Финансиа Груп" АД и "ХИПО ИНВЕСТМЪНТБАНК" АГ, които предлагат банки да отпускат инвестиционни кредити за общините. В част от европейските страни това е разпространена практика. Общините трябва да съсредоточат усилия и в подготовката на проекти по различните програми на ЕС.

Останалите основни направления, по които членовете на НАПОС ще работят през следващата година са разширяване на диалога с представители на всички власти, с граждански сдружения, обединения и браншови организации, уточни Борислав Гуцанов. Той добави още, че асоциацията ще продължи да настоява за децентрализация на местното самоуправление. „Категорично трябва да отчетем обаче, че този процес е двустранен. Общините трябва да са готови за подобни нови действия, а не самоцелно да се иска повече самостоятелност", коментира председателят на асоциацията. НАПОС ще продължава да работи съвместно, както и досега, с Националното сдружение на общините в Република България, тъй като диалогът между кметове и председатели на общински съвети е най-важната част от доброто местно самоуправление. Двете организации вече заедно ще връчват станалата традиционна награда за общините „Финансист на годината", която досега беше в годишния план на НАПОС.

Общото събрание на Асоциацията отчете дейността за изминалата една година и очерта приоритетите за работата през следващата. Съставът на УС беше попълнен с петима нови членове.

По повод пет годишния юбилей на НАПОС, за добрата съвместна работа и взаимопомощ, бяха наградени настоящи, бивши, почетни членове на Асоциацията, както и представители на държавната и местни власти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).