В края на септември започва строителството по Александровска

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:32 / 17.09.2010
2139
В края на месец септември започват строително-монтажните работи по пешеходна зона "Александровска", съобщи Веселина Илиева, главен архитект на Община Бургас. Реконструкцията на главната бургаска улица се осъществява по спечеления от Общината проект по ОП "Регионално развитие" "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас".

В края на месеца започват строително-монтажните работи по първите два ЛОТ-а, които включват пешеходна зона "Александровска", градинката до Старата поща и спортната площадка до дом "Надежда". Те стартират едновременно, предвид обвързаността им. Стартът на строителните работи по улица "Александровска" е от Часовника, такава е организацията на строителството и по одобрения проект. Целта на проектантския екип и Община Бургас е улицата да стане най-добрата пешеходна зона в България. Проектът е с обхват около 70 хиляди кв.м. като първият етап е 22 дка.

"Такава голяма и мащабна пешеходна зона няма на територията на България, ако успеем да реализираме цялата зона", посочи арх. Илиева. "Тя е предвидена с настилки от плочи със специално покритие, устойчиво на износване и измръзване, нехлъзгаво, лесно за поддържане. Правим изследване на плочките и паветата на производителя да се убедим с фирмата, избрана за производител че имат достатъчно качества за замръзване и размръзване и обработка с химикали тротоарните плочи, въпреки сертификатите, не издържат на тази обработка", допълни тя.

Предвидени са нови пейки със зони за отдих по цялата улица. Осветителните тела в определени участъци ще бъдат окичени със саксии с цветя предвидено е и ново енергоспестяващо осветление за монтиране върху старата стълбова мрежа, тъй като тя е сравнително скоро изграждана с общински средства. Изграждане на информационни елементи по трасето, на които непрекъснато да текат обявите на община Бургас.

"Идеята ни е улица "Александровска" са стане привлекателно място за обществени мероприятия и социални контакти. За съжаление в годините тя няма вид на такава. Премахваме асфалта. Имаме данни, че в част от улицата са съхранени старите павета на настилката на улицата, които ние ще приберем и съхраним за използване в други зони имаме идея да ги ползваме по улица "Богороди" в следващия етап", каза още арх. Илиева. Има предвидени нови зелени площи и елементи на градския дизайн със сухи фонтани. Втората част от проекта по ОП включва други два ЛОТ-а -реконструкция алейна мрежа, осветление и благоустрояване подмяна паркова мебел на Приморски парк в зоната на общинската собственост, която е от алея Пушкин на север. Включително и детската площадка със "Стената на приказките", която беше премахната като опасна. "Имаме одобрен проект, които беше подложен на обществени обсъждания. Искаме да създадем изцяло нов кът с възстановяване на езерцето около Стената на приказките", допълни арх. Илиева.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (32):
13.11.2011 Черноморски експерти ще разгледат новата пешеходна зона на Бургас
12.08.2011 Започва уличното шоу на Ларгото
11.08.2011 Проектът за пешеходната зона на Бургас ще участва в световен конгрес на архитектите
10.08.2011 Кметът Димитър Николов: Обновената "Александровска" е пълна с живот
11.07.2011 Камери пазят новото ларго и Морската градина в Бургас
13.03.2011 Община Бургас ще осигури постоянен офис на ОЛАФ до изборите
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).