В акваторията на Бургаския залив се намира единственият обитаем остров по Българското Черноморие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:19 / 27.07.2024
1988
В акваторията на Бургаския залив се намира единственият обитаем остров по Българското Черноморие – Света Анастасия. Островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Късчето земя на 6,5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас е разположено между нос Чукаля и нос Атия. 

Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории.

В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видени и днес. 

Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах. 

Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. 

Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо...

Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран. Между 1945 и 1991 г. островът се нарича Болшевик.

Виж коментарите (0)

Още по темата (981):
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
15.09.2024 Ето какъв е трафикът по границите ни!
15.09.2024 Днес ни чака много дъжд
13.09.2024 Не забравяйте чадърите си! Интензивни валежи, придружени с гръмотевици, се очакват на много места в страната днес
12.09.2024 Есента се отлага! Топло време с температури до 30 градуса в някои части от страната
12.09.2024 Чужденец измина над 30 км с мотора си по Черно море
Още новини от Новини от Бургас:
"Възраждане" представи водачите си на листи на изборите
Много шофьори в Бургаско изгоряха
Медицинският факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" от...
Осмокласници се заклеха тържествено на първия учебен ден в бургас...
Важно! Затварят част от ул. "Уилям Гладстон" в Бургас
Близо 25 хил. бургаски деца влязоха в класните стаи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).