В Средец отбелязаха 97 години от разорението на тракийските българи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:44 / 07.10.2010
781
Вчера във Военния клуб в Средец бяха отбелязани 97 години от разорението на тракийските българи през 1913 год. Организатор на срещата бе Тракийско дружество "Лазо Лазов" гр. Средец. Гости на събитието бяха Ирина Тодорова - Секретар на Община Средец, поетесата Елена Великова, тракийци от селата Дюлево, Драчево и Зорница.

Вечерта откри председателят на тракийско дружество "Лазо Лазов" Божанка Николова с думите : "Дедите ни са преживели много мъки, много жестокости са видели, а ние потомците обединени под тракийското знаме сме длъжни да вземем тракийския огън от миналото, да го пренесем в настоящето и достойно да го носим и преведем в бъдещето. Всичко това правим с цел, за да знае и помни и никога да не забравя рода български изстраданото и героично минало на нашия народ".

Рецитал по стихове на поетесата Елена Великова изнесоха ученици от VI клас при СОУ "Св.Св. Кирил и Методий". Като лектори в събитието се включиха Димо Карабелов - член на Управителния съвет на Тракийско дружество "Екзарх Антим I " гр. Бургас и уредник на Дом-музей "Петя Дубарова", Донка Вълчева и Георги Янков - общественици от Средец.

В края на срещата тракийските потомци споделиха спомени, разказани от родствениците им за трагичните събития преди 97 години. Предстои записките от техните спомени да бъдат издадени в сборник.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).