В Рибно пристанище отварят лаборатория за анализ на храни
В бургаското Рибно пристанище отварят лаборатория за анализ на риба, рибни продукти и храни от животински произход. В момента текат довършителни работи по обзавеждането й. До месец и половина лабораторията ще може де извършва мониторинг на продуктите за собствен контрол. Тя е изградена изцяло със средства на фирма „Булджак"АД, но модерното оборудване е по програма „Конкурентоспособност" по ФАР. Техниката вече е преминала пробния период.
Лабораторията ще изследва качеството на мидите, които се отглеждат в плантация край Приморско. Проектът за изграждането на фермата е на фирма „Атлантик". Първата реколта се очаква тази пролет.
Лабораторията ще кандидатства за акредитация по евростандартите. Ако получи такава, то в нея ще могат да се изследват всички хранителни продукти и от други предприятия. Документите, които ще издава за качеството на стоките ще имат силата на тези от лицензираните лаборатории на ДВСК.