В Бургаската болница започва работа ин витро лаборатория

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:01 / 05.10.2011
666
Двойките с репродуктивни проблеми вече могат да извършват ин витро процедури в Бургас. В края на седмицата единствената ин витро лаборатория в областта отваря врати в Бургаската болница. Тя е звено по асистирана репродукция към Родилно отделение и ще бъде официално открита в петък (7 октомври) от д-р Георги Матев - изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас и д-р Кирил Добрев - зам.-министър на здравеопазването.

Община Бургас оказа основна подкрепа за изграждане на лабораторията, като отпусна общо 200 000 лв. за оборудване и ремонтни дейности. Инвестицията ще помогне на семейства от Бургас и съседните градове.

Освен това чрез фонда за финансово подпомагане на лица и семейства с репродуктивни проблеми от 2009г. насам общината е подпомогнала над 200 жени за ин витро процедури. Общата сума за двете години възлиза на 400 000 лв.

"Лабораторията е факт благодарение на община Бургас и на кмета Димитър Николов. Затова поднасям своите благодарности към тях", каза д-р Георги Матев - изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас.

Тя значително ще улесни двойките на които за ин витро досега се налагаше да пътуват 200 километра до Варна, където е най-близката клиника или още по-далеч до столицата

Консултациите и ин витро процедурите ще се извършват от доц. Павлета Табакова от София, д-р Георги Николов и нейният екип.

Доц. Павлета Табакова е акушер - гинеколог с повече от 25 години опит в областта на безплодието при човека. Тя е един от пионерите при ин витро процедурите в България още от тяхното възникване.

Лабораторията включва консултативен кабинет в който се диагностицира причината за безплодието, манипулационна в която се извършват прегледите, две болнична стаи и ембрионален бокс с най-модерна и съвременна апаратура. Звеното разполага с последно поколение ехографски апарати.

Оборудването е поставено под методичното ръководство на Медицински център "РепроБиоМед" в София, чийто управител е доц. Табакова.

Звеното по асистирана репродукция започна да се изгражда в края на миналата година, като работата по него вече е приключена. Консултациите стават след записан час на телефона на лабораторията: 0876 35 77 33.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).