В Бургас тази година козунаците са с 10% по-скъпи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:15 / 07.04.2012
569
С 10% е увеличена цената на козунаците в Бургас в навечерието на Великден, каза Димитър Людиев, член на УС на Съюза на хлебопроизводителите. Реално на пазара един козунак струва между 2,20 и 2,50 лв. Всички останали производители и търговци, които не са коригирали цените си, всъщност не използват яйца, а яйчен меланж. Търсенето на козунаци тепърва започва, но е важно всеки бургазлия да намери производител, на който да се довери, че наистина използва яйца за направата на козунак.

Що се отнася до изказването на земеделския министър хората сами да си правят козунак, Людиев каза, че когато се произвеждат големи количества, вкусът и ферментацията на продукта са по-различни, а и самото производство на козунак в къщи излиза минимум 2 пъти по скъпо.

Тъй като в последните години в търговската мрежа се продават видове козунаци, които не са много характерни за българската традиция, Людиев обясни че от тях все пак се продават единични бройки и за направата им се използват предимно готови миксове и подобрители.

"Ако се ползват старите технологии, които са сложни, цените са високи. Например за производството на истинско панетоне са нужни 3 дни, за да се използва естествената ферментация", обясни Людиев.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).