В Бургас създадоха нещо уникално
В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя се получава от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация "Биоразнообразие", която от години използва ресурсите на лагуната, за да запази живота в нея.
Растението е известно като солянка или саликорния. Любопитното е, че това е едногодишно растение и за да се добие от зелената сол, трябва да се събере само в периода от 1 до 31 август.
Бреговете на Атанасовското езеро крият неподозирано богатство - солянка. Растението, което е ядливо и вирее покрай солените морски басейни и от там идва нейният солен вкус. Идеята на експертите от Българска фондация "Биоразнообразие" да произвеждат от растението, след изсушаването и смилането му, зелена сол дошла от колегите им други страни, информира Нова тв.
"Първо в Турция една от колежките ни опита прясна солянка, сервирана като салата. От там започнахме да се интересуваме, защото при нас, в Атанасовското езеро има големи плантации със солянка. Това е основният растителен вид, който се среща там. И така всъщност стигнахме до португалския опит. Колегите в Португалия, които работят на река Тижу в едни солници, част от тях изоставени, част от тях все още се обработват, те всъщност полагат много сериозни усилия да развиват тези халофитни растения, които живеят в силно засолени почви, нямат нужда от сладка вода, напротив от солена вода само", обясни Радост Ценова от БФБ.
И заради факта, че земеделието все повече ще усеща липсата на сладка вода, природозащитниците поканили колегите си от Португалия, за да обменят опит. Оказало се, че саликорнията не само подпомага екосистемата в резервата Атанасовско езеро, но и от нея могат да се произвеждат здравословни продукти, след издаването на разрешителни от всички институции. Добиването обаче е в определен период на годината.