В Бургас се проведоха поредните Св. Николаевски православни образователни четения

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:16 / 04.12.2012
956
В следобедните часове на 3 декември 2012 година в зала "Петя Дубарова" на "Морско казино" в Бургас се проведоха Единадесетите Св. Николаевски православни образователни четения. Мероприятието се проведе с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Организатори по традиция бяха Православния духовно-просветен енорийски център "Свето Възнесение Христово" при Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас, Община Малко Търново, Община Бургас и Общински детски комплекс в града ни.

Пред многобройна публика основните участници в четенията и тази година представиха анализа на своята събирателска работа по време на Православно-краеведската ученическа експедиция "Стоилово 2012 г.", проведена в първите дни на месец септември. В своите научни съобщения младите православни краеведи се спряха на различни аспекти от православния и семейния бит на стоиловци, сведения за които бяха събрали в своята теренна събирателска дейност.

Разработките си представиха: Анна Церович, Дияна Алексиева, Даниела Маркова, Марияна Свирецова и Виктория Стрезова от Търговска гимназия - Бургас; Тоня Кърджолова и Мартин Гужгулов от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас; най-малката участничка в експедицията и четенията - дванадесетгодишната Косара Бармукова, Светла Йорданова, Сабрина Иванова, Йордан Петраков и Димитър Христодоров от СОУ "Васил Левски" в Малко Търново; Ивелина Енчева и Димитър Карафезлиев от СОУ "Константин Преславски" в Бургас и Велислава Славова от СОУ "Христо Ботев" в Карнобат. Членовете на групата разказаха и своите впечатления от експедиционната дейност, като благодариха сърдечно на Община Малко Търново, Община Бургас и ОДК - Бургас за съдействието и финансовата помощ. С аплодисменти бе посрещнат Поздравителния адрес, който кметът на Община Малко Търново - Илиян Янчев беше изпратил до участниците.

Освен младите православни краеведи, в работата на форума се включиха техните ръководители: краеведът д-р Вида Буковинова, ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, историкът Милка Бихлюмова, преподавателите по български език и литература Емилия Решовска от Търговска гимназия - Бургас и Нейко Решовски от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, г-жа Димитрина Забирова от Общинския музей в Малко Търново, енорийският свещеник на Малко Търново отец Серафим Бармуков и преподавателката по история от Търговска гимназия Петя Паскалева. В четенията участваха и г-жа Пепа Ангелова - директор на ОДК - Бургас, както и нейните колеги Емил Петров, Атанасия Петрова и Таня Христова.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).