В Бургас организират безплатни изследвания за СПИН в мобилни кабинети

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
06:50 / 13.05.2011
729
Бивши и настоящи студенти от
Бургаски свободен университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
От 1983 г. през месец май светът почита паметта на жертвите покосени от коварната болест - СПИН.

В началото на 1991 г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента-символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото, хора живеещи с ХИВ и СПИН.

За пръв път той се появява в Европа в понеделник преди Великден през 1992 г., когато повече от 100 000 червени лентички са раздадени по време на концерта на Фреди Меркюри на стадион Уембли в Лондон за борба срещу СПИН.

Червената лентичка е глобален символ на солидарност към ХИВ-позитивни хора и хора болни от СПИН и тя обединява хората в общата борба срещу болестта.

Разпространението на ХИВ-инфекцията сред младите хора в световен мащаб нараства с голяма скорост. 17% от новооткритите случаи са регистрирани при млади хора на възраст под 15 години. Според СЗО близо 40 млн. души по света живеят с вируса на СПИН.

Засягат се всички възрастови групи от 17 до 71 години.

Най-поразената възрастова група е 20-29 години Запазва се тенденцията водещ да бъде сексуалният полов път на предаване на инфекцията-хомо и хетеросексуален, употребата на интравенозни наркотици.

Анализът на данните показва, че в общността на интравенозните наркомани, поради използване на общи игли и спринцовки съществува реална опасност от бързо разпространение на ХИВ-инфекцията.

Заразени по вертикален път (майка-дете) са около 1%.

За Бургаски регион през 2010 г. новооткритите случаи са 5. От началото на 2011 г. до този момент (12 май 2011г.) има 4 новооткрити потвърдени случаи от РЛС (Референтна лаборатория по СПИН). Преминали общо през вирусологична лаборатория на РЗИ са 1511 души, от които както следва:

-През Кабинет за анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН-КАБКИС - 1105 лица.

-НПО-200 лица

-От клиничната мрежа профилактично насочени - 206 души

По повод 15 май - Световен ден за съпричастност с жертвите от СПИН, РЗИ съвместно с Община Бургас и НПО - "Доза Обич", "Областен ромски съюз" и "Каритас" организира кампания за безплатни и анонимни изследвания в мобилни кабинети, които ще бъдат разположени пред БСУ, Площад "Тройката" и ул. "Александровска" на Часовника до Община Бургас на 13 май (петък) от 10:00 до 14:00 часа.

Изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции на 13 май ще се извършват във Вирусологична лаборатория (етаж 2).


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).