Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
В Бургас обсъдиха създаването на регистър на автосервизите у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:08 / 11.11.2013Коментари (1)1044
©
Създаване на официален регистър на автосервизите в България, с който те ще отговарят на всички условия за извършване на качествени ремонти. Това бе един от основните акценти по време на кръгла маса, която се проведе днес в Бургас. Тя бе организирана по инициатива на народните представители от ПП ГЕРБ Иван Вълков и Ивайло Московски, Националната асоциация на сервизите, извършващи Авторепаратура, Съюзът на автосервизите в София. В срещата се включиха представители от сектора на регионално ниво. На дебата присъстваше и Мария Димитрова, председател на фондация "Безопасни улици за Валя".

"Преди година в качеството ми на министър започнахме инициатива, провокирана от страната на бранша, свързана с регламентиране на дейността на автосервизите у нас. Това е тема, за която дълго време се търси решение в общественото пространство заради редица предпоставки. С провеждането на тази среща с представители на различни организации искаме да намерим решение на проблемите в този бранш, без обаче да пречим на работата му. Към днешна дата дейността на автосервизите се регламентира от Търговския закон и се проверява от НАП. Според нас и голяма част от бранша и потребителите, контролът върху тази дейност трябва да бъде по-специализиран, с ясни критерии и гаранции. По този начин ще се намалят и инцидентите по пътищата", коментира Ивайло Московски.

"Повече от година и половина водим диалог от Комисията по транспорт в 41-ото НС, в Министерството на транспорта с различните транспортни браншови организации. Има сериозни предложения в тази област, оформени като промени в Закона за движение по пътищата, които заедно с колегата ми Ивайло Московски сме готови да внесем в парламента. Преди това обаче искаме да проведем публични обсъждания, за да чуем мнения и предложения. По този начин ще оформим цялостната стратегия на тези промени в няколко направления, като сред най-важните е безопасността на движение по пътищата", коментира депутатът Иван Вълков, който бе председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщение в 41-ото НС. Той сподели, че България е поела ангажимент към ООН и ЕК до 2020 г. жертвите на пътя да се намалят с 50%.

"Смятам, че с темповете до настоящия момент, е възможно. Един от най-важните компоненти за това са точно сервизните дейности по автомобилите. Мерки в законодателството трябва да бъдат предприети в тази сфера и по отношение на екологията", заяви бургаският депутат от ГЕРБ.

Участниците в работната среща се обединиха около идеята, че трябва ясно да бъде регламентирана дейността на сервизите в страната, продажбата на резервни части и износа им. По този начин ще се гарантира техническото състояние на автомобилите. Те обсъдиха още възможностите за квалификация и условията на работещите в сервизи.

Срещите по темата ще продължат в още 4 града - Пловдив, Варна, Русе и София.

Според данни на Европейската комисия от март т.г. по брой загинали от катастрофи на милион души, страната ни е в челната шестица за 2012 г. с черна статистика от 600 човека починали при пътно-транспортни произшествия. Това е четвърти резултат в рамките на Европейския съюз като печалната класация се води от Латвия, следвана от Гърция, Литва и България.

По данни от КАТ около една четвърт от пътнотранспортните произшествия у нас са по технически причини, а 63 процента от колите са над 15-годишни и амортизирани. Това е резултат от некачествени ремонти и използване на лоши резервни части. Липсата сега на какъвто и да било регламент за сервизната дейност у нас, на вноса и продажбата на резервни части извън всякакви стандарти, води до некачествени ремонти и нарастваща опасност за всички на пътя. Страната ни е поела ангажимент пред Европейската комисия Един от начини за повишаване на безопасността на движение и запазване на интереса на потребителите на автосервизните услуги са регистрационен режим на сервизите, които трябва да бъде уреден чрез новия Закон за движение по пътищата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.11.2013 г.
0
 
 
Най. добрия начин да се унищожи дребния бизнес, малките и ефтни сервизи...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: