Увеличава се консумацията на рибни продукти
Има тенденция за увеличаване консумацията на рибни продукти на българския пазар, съобщи Ивайло Русинов, собственик на бургаско рибопреработвателно предприятие. Търсенето на различни рибни продукти се повишава макар и с бавни темпове, сочат наблюденията на специалиста."В последните пет години консумацията постоянно върви нагоре, но с малки проценти. За мен това е добра индикация и означава, че българите като цяло се ориентират към по здравословен начин на хранене", каза Русинов.
Българите вече не консумират само скумрия и цаца. Оценят се и морските деликатеси. На нашия пазар се появиха и екзотични риби като пангасиус и австралийската риба барамунди, която се отгледа в изкуствени условия в рециркулационна система. Вкусовите качества на тази риба се оценят и от една традиционно морска страна като Гърция, като търговците вече внасят от нея. "Там консумацията на риба е доста по- голяма отколкото в България. И гърците като консуматори щом са оценили вкусовите й качества това може само да ни радва", каза Русинов.
Източник: Агенция "Фокус"