Утре премахват вилно селище "Златна перла"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:30 / 18.04.2012
1526
За проверките на РДНСК - Бургас и предстоящите акции по премахване на незаконно строителство разговаряме с директора на регионалната дирекция по строителен контрол инж. Георги Георгиев.

- Какви са предстоящите дейности пред РДНСК -Бургас относно незаконното строителство. Предстоят ли скоро акции по премахване на незаконни строежи и къде?

- Продължава поетапното премахване на незаконни строежи в област Бургас, за които има влезли в сила заповеди за премахване. Това са строежи на територията на местността "Ченгене скеле" в землището на община Бургас. Утре започва премахването на вилно селище "Златна перла" край село Варвара, община Царево. От днес започнахме премахването на въздушни кабели на интернет доставчици и телевизионни оператори в два от бургаските комплекси -"Изгрев" и "Зорница".

- Има ли срок, в който трябва да бъдат премахнати незаконните въздушни кабели в тези два бургаски комплекса?

- От днес до 11 юни трябва да приключим с кабелите в тези два комплекса и съответно да преминем и към другите квартали.

- Има ли установени нови незаконни строежи по крайбрежието?

- Установени са няколко нови незаконни строежа, които са в нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Такива има на морски плаж пред хотел "Жерави" в курортен комплекс Слънчев бряг. Нарушението е констатирано при мониторинг на МРРБ отдел "Концесии" през лятото на 2011 година. Строежът е открит плувен басейн и благоустрояване и навлиза частично в концесионната територия. От служители на регионален отдел "Национален строителен контрол"- Бургас е установено, че строежът е изпълнен при съществени нарушения от одобрения план. Там вече са връчени констативни актове. На морски плаж Лозенец също е образувано производство по реда на Закона за устройство на територията за премахване на три незаконни строежа - жилище на концесионерите, медицински пункт и бетонен паркинг. Това са новите открити незаконни строежи.

- Какви обекти са премахнати от началото на годината и къде?

- Не спираме да работим и от началото на тази година са премахнати 20 незаконни строежа. Принудително сме премахнали четири броя, от които стоманобетонна ограда на морски плаж Несебър - Южен и три обекта на Източен и централен плаж в град Поморие. Доброволно са премахнати 16 строежа след получаване на покана за доброволно премахване от страна на нарушителите или писмо на началника на ДНСК за принудително изпълнение при определения за това с рок. По доброволен начин са премахнати надстройка на съществуваща жилищна сграда в Несебър на ул. "Иван Асен"-2, ромска къща в бургаския квартал "Горно Езерово", разширение на кафе,намиращо се на партерен етаж в комплекс "Братя Миладинови" в Бургас, двуетажна сграда на бетоновия път в местността "Ченгене скере", незаконен покрив,свързващ две вилни сгради в местността "Буджака" в Созопол, лятна кухня в Село Драчево, две двуетажни къщи за сезонно ползване в местността "Мишелика" на Южния плаж в Обзор, надстройка на жилищна сграда в старата част на град Созопол, осем броя двуетажни сгради на територията на имот, предоставен на министерство на отбраната в местността "Христосотиря" в землището на град Черноморец, едноетажна сграда в местността "Митков мост" в землището на Созопол, две пристройки на съществуваща сграда и преграждения на съществуваща сграда в бургаския квартал "Побуда".

- Един от големите обекти, които предстои да бъдат премахнати и има влязло в сила съдебно решение е за вилното селище "Златна перла" край с. Варвара, за който вече споменахте. Каква площ е застроена и премахването на обектите на етапи ли ще се извърши? Има ли избрана фирма, която да извърши принудителното премахване?

- Започваме премахването и на този голям обект, съгласно влезлите в сила заповеди на РДНСК - Бургас на издадените разрешения за строеж на 10 вилни сгради, което е цялото вилно селище "Златна перла" -1 и "Златна перла" -2. През 2010 и 2011 година РДНСК "Югоизточен район" и ДНСК издадоха заповеди за премахване. Всички десет заповеди за премахване са обжалвани по съдебен ред. На настоящият момент с решение на ВАС са оставени в сила решенията на Апелативен съд-Бургас по осем от образуваните административни дела, с които е отхвърлена жалбата на "Краш 2000" против заповедите на началника на сектор Бургас на РДНСК "Югоизточен район" за премахване на осем от незаконните строежи във вилно селище "Златна перла". Решенията не подлежат на обжалване и са окончателни. С постановяването на решението на ВАС осемте заповеди са влезли законно в сила. За първите пет от тях, които са влезли утре ще започне принудително премахване. Първата е със 103 кв.м. площ, като РЗП-то /разгърната застроена площ/ е 297 кв. м. Втората сграда е 450 кв.м. с 1120 кв.м. РЗП. Третата е 297 кв.м., четвъртата е 466 кв.м. и петата -591 кв.м. Това са доста съществени по размери сгради и утре ще започне тяхното принудително премахване, тъй като в срока на отправените до "Краш 2000" покани за доброволно изпълнение тези сгради не са премахнати. След провеждане на нормативно установената процедура са сключени договори с фирми изпълнители на принудителното премахване. Премахването на тези пет постройки ще продължи от 19-ти април до 4-ти май.

- Казахте, че общо незаконните обекти във вилно селище "Златна перла" са 10, влезли са в сила осем заповеди за премахване, а ще премахвате пет?

- За другите три влезли в сила заповеди са отправени покани да доброволно изпълнение и тече този срок. Това се отнася за вилни сгради "Г" и "С" и панорамен бар. Последните две заповеди за премахване на незаконни строежи - хотелска сграда и вилна сграда "Д" все още не са влезли в сила. Те са Административен съд Бургас другата е обжалвана пред ВАС и по тях вървят съдебните дела. След като заповедите влязат в сила ще насрочим изпълнение и по тях.

- В колко часа започва акцията по принудително премахване на обектите от вилно селище "Златна перла"утре ?

- Акцията започва от 11.00 часа.

- До къде стигна премахването на незаконни сгради в местността "Ченгене скеле", по известно като рибарското селище? Колко са премахнати и колко предстои да бъдат премахнати? Съдействат ли местните хора и премахват ли сами строежите?

- В тази територия общият брой на издадените заповеди е 248. Към настоящият момент сме премахнали 99 строежа, а в процедура са още 40 броя. В много от случаите при получаване на покана за доброволно изпълнение местните хора премахват доброволно строежите си, но останалите които не изпълняват доброволно срока и заповедите за премахване се налагат и санкции от 1000 до 5000 лева. По този начин сме осъществили една превенция към този вид незаконно строителство и общо взето имаме една голяма успеваемост и хората проявяват разбиране и сами премахват строежите.

- Какви проверки се извършват от служителите на РДНСК Бургас и получават ли съдействие от страна на общините?

- Дирекцията за национален строителен контрол упражнява контрол по спазването на Закона за устройство на територията и на нормативните актове по прилагането му, при проектирането и строителството, в това число и влагането на качествени материали, с оглед осигуряване на сигурността, безопасността, достъпността и други нормативни изисквания към строежите. Обследваме и документираме аварии в строителството. ДНСК упражнява контрол за законосъобразността на разрешаването, изпълнението и ползването на всички строежи на територията на страната. Следим и за действията на общинските администрации и участниците в инвестиционните процеси. Служителите на регионален отдел "Национален строителен контрол" - Бургас и РДНСК "Югоизточен регион", упражняват контрол по спазване на нормативната уредба по устройство на територията, проектирането в строителството и експлоатацията на строежите. Извършват се и проверки по чл.156 от Закона за устройство на територията на одобрени проекти и издадени разрешение за строеж от главните архитекти на общините. Във връзка с разпореждане на ръководството на ДНСК и получени сигнали, жалби молби и искания за провеждане на административни производства, се извършват проверки на строежи, строителни площадки както и на въведени в експлоатация обекти. Следи се и за допуснати нарушения в общински и районни администрации за допуснати нарушения на нормативните актове по устройство на територията, проектирането правилата за изпълнение на строежите и въвеждането им в експлоатация, съответствието им с съществените изисквания към строежите, качеството на влаганите строителни материали. При установяване на нарушение се образуват административни производства за спиране на строителството, забрана достъпа и ползването, както и за премахване на незаконни строежи, обследват се аварии възникнали по време на строителството. Образуват се и административно наказателни производства, с които се налагат предвидените по закон санкции. Служители на РДНСК - Бургас участват в комисии и работни групи при съвместни проверки с МРРБ и други министерства, областна администрация Инспекцията по труда и други държавни институции. Извършват се и планови проверки на дейността на общините на територията на цялата област, както и на лицата, упражняващо строителен надзор, тоест консултантите. За установени нарушения са наложени санкции на главни архитекти и юридически лица като консултанти през тази година. Превантивния контрол на дейността на общинските администрации и на консултантите води до подобряване на взаимодействието на страните в процеса на работа, както и за недопускане на незаконно строителство. Част от дейността ни е свързана и с провеждане на държавни приемателни комисии на строежите от първа до трета категория и издаване на разрешения за ползване на същите

- Колко са санкционираните главни архитекти и на общини?

- При нас в "Югоизточен район са много", защото тук са още областите Сливен, Стара Загора и Ямбол, но точна статистика в момента нямаме.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (1)

Още по темата (9):
05.08.2012 Министър Павлова инспектира бившия комплекс "Залтна перла"
19.04.2012 Бутат сгради на "Златна перла" пред очите на министър Павлова
19.04.2012 Павлова за бутането на "Златна перла": Всички трябва да спазват законите
19.04.2012 Бутат вилно селище "Златна перла"
11.06.2010 Бутат на части "Златна перла" край Варвара
09.06.2010 Стефан Златаров: Ако съборят "Златна перла" значи сме в ЕС
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).