Успокояваща музика вече ще звучи в бургаска болница

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:59 / 04.10.2012
859
Дамско дуо виолончели свири класическа музика във фоайетата на отделенията по кардиология, хирургия, неврология, ортопедия и гинекология в болница "Дева Мария". Това се случва за първи път в Бургас и от тук нататък ще се превърне в традиция, като успокояващата музика ще звучи всеки четвъртък в коридорите на болницата.

Съществуват научни доказателства, че добре структурираната музикална терапия е ефективна в лечението или поне повлияването на редица състояния и заболявания.

Изследванията показват благотворното влияние на музиката върху различните системи на човешкия организъм: сърдечно-съдовата, дихателната, двигателната, нервната, нормализиране на мозъчното кръвообращение. Много важни са изводите, че положителните емоции, получени от общуването с изкуството, с музиката, оказват лечебно въздействие на психоемоционалното напрежение, мобилизират резервните сили, стимулират творчеството.

В САЩ е проведено изследване от Американската Музикална Терапевтична Асоциация според което музиката има мощен антистрес ефект, което е от значителна полза за здравето, особено от ситуации, в които вече е засегнато или уязвимо. Такива състояния са преди предстояща операция, в кардиологични и инвазивни отделения, при следоперативно лечение или по време на болезнени медицински процедури.
Въпреки че музиката винаги е била част от лечебните ритуали на много народи, активното използване на музиката с цел терапия започва през 19-20 век, отначало на Запад и в Америка, а след това и в Русия. По това време музиката, както и други изкуства, често са били използвани най-вече за лечение на нарушения в психиката.

В днешни дни музикалната терапия се използва за лечение на много заболявания, прилага се в психотерапията.

Слушането на класическа музика действа успокояващо, отпускащо, насища с положителна енергия и емоции, с хармония.Полезно е да се слуша такава музика след работния ден, при умора и намаляване на силите.

За най-силна по въздействие учените смятат музиката на Й.С.Бах, на второ място по въздействие е музиката на В.А.Моцарт и Бетховен. Феноменът на музиката на Моцарт се обяснява с това, че вибрациите на неговите произведения съвпадат с вибрациите на здравите неврони на клетките.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).