Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Успешно реализираха проект "Парчета арт" на Регионалната библиотека
Автор: Екип Burgas24.bg 11:13 / 29.10.2013Коментари (0)748
© Burgas24.bg
В залата на Регионална библиотека "П. К. Яворов" Бургас вчера бяха представени резултатите от реализирането на проект "Парчета арт" по ГСФИП на програма "Глобални библиотеки - България".

В рамките на проекта се изготви сайт "Парчета арт"(www.parchetaart.com), насочен към хора с професионални и лични интереси в областта на изкуството, библиотеки, културни и образователни институции.
Отчетените резултати показват, че целите на проекта са постигнати.

За периода 01.07. - 31.10. са дигитализирани и представени в сайта общо 940 документа - картини, пощенски картички, грамофонни плочи, видеоматериали от фондовете на Регионална библиотека Бургас и партньорите от НЧ"Отец Паисий 1896" гр.Созопол, НЧ"Просвета 1888" гр.Поморие и Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски".

Колекцията от картини съдържа над 400 дигитални копия на произведения, притежавани от участниците в проекта. Част от творбите са с особен режим на съхранение, за да се запазят оригиналите. Представянето им в платформата дава възможност да бъдат разгледани по всяко време от всяка точка на света

Категорията "Документални филми" включва архивни видеозаписи. За първи път тук може да се видят Христо Фотев и Николай Искъров, които изпълняват свои стихове на литературни четения, посветени на 100-годишнината от създаването на Регионална библиотека "П. К. Яворов" Бургас. Записи на театрални постановки, реализирани от трупите към НЧ "Просвета 1888" Поморие и НЧ "Отец Паисий 1896" представят част от културната дейност на читалищата.

Интерес представляват и документалните филми на Никола Ковачев, Георги Дюлгеров, Христо Димитров-Хиндо и Диян Русев, които са част от фонда на библиотеката и сайтът е още една възможност да стигнат до по-широк кръг потребители

Дигиталната колекция от стари пощенски картички включва над 300 изображения на картички с изгледи от градовете Бургас, Созопол и Поморие от края на 19-ти до 60-те години на 20 век. Всички показани екземпляри са притежание на Регионална библиотека "П. К. Яворов" - Бургас и са събирани в продължение на повече от 30 години. Между тях са и картички от колекцията на летописеца на Бургас Атанас Христов, специално дарена на библиотеката, както и тази на бургаския колекционер Еленко Жечков. Най-старата картичка е снимка на улица "Фердинандова" в гр. Бургас от 1891 година, за което сочи и датировката на гърба й.

Интересът от страна на потребителите към аудиозаписите на грамофонни плочи, представени в сайта, е голям, поради което е увеличен техният брой, спрямо заложеното количество в проекта.

В процеса на работа, екипът на проекта придоби компетентности за дигитализиране на различен вид документи. Това е предпоставка за предоставяне на нови бъдещи услуги като дигитализиране на семеен архив.
В края на реализирането на проекта е проведена анкета сред 50 потребители на сайт "Парчета арт". Резултатите показват, че сайтът се ползва с различни цели : учебна, професионална, развлекателна. Потребителите получават лесен достъп до произведения на изкуството и необходимата информация, могат да направят запитване и да получат навременен отговор от разстояние. Част от препоръките за подобряване дейността на сайта са : да се продължи процеса на дигитализация, да бъде публикувана информация за културни събития, както и да бъдат привлечени нови партньори след изтичане на проекта. Екипът на проект "Парчета арт" работи в тази посока. Дигитализацията на документите продължава. Ще бъдат включени и други колекции.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: