Успешно приключи природозащитната бригада на Атанасовско езеро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:03 / 01.09.2009
687
Дойде краят и на тазгодишната природозащитна бригада, която Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) традиционно организира в Поддържания резерват „Атанасовско езеро". За близо 10 дена, през лагера минаха над 150 души - доброволци, симпатизанти и членове на БДЗП. Те бяха дошли от цялата страна - Бургас, Хасково, Пловдив, Петрич, София, Варна. Тази година имаше и силно чуждестранно присъствие - от Холандия, Швеция, САЩ.

Бригадирите с ентусиазъм и усмивки се справиха с не леката задача да построят два съвсем нови острова за птици - единият в Атанасовското езеро, а другият - в Защитена местност „Пода". Не ги уплаши нито газенето в калта, нито носенето и забиването на тежките дъски и колове в хлъзгавото дъно. Сред другите дейности, които се изпълниха, бяха - подновяване на маркировката на резервата, почистване на района, лакиране на къщички за птици, косене на тръстика, изпълнение на дейности залегнали в Плана на управление на ЗМ „Пода" и много други.

Разбира се една от най-важните дейности, извършвани по време на бригадата, е следенето на миграцията на птици от легендрния пункт „Точката", намиращ се в Атанасовско езеро. Всяка година той привлича като магнит орнитолози и природолюбители от цял свят. Участниците в природозащитната бригада имаха възможността да се насладят на хилядите щъркели прелитащи над главите им, по пътя им към далечна Африка.

Но с това събитията по време на лагера не свършиха. Всяка вечер имаше интересна лекция на различна природозащитна тематика - за опазването на ловния сокол в България, за състоянието на египетския лешояд, за видовете земноводни в района на Атанасовско езеро, за прилепите в околността и още много други.

Наред с образователните и теренни дейности обаче имаше и доста забавления, измислени от самите бригадири. Такива бяха турнирът по футбол, дърпането на въже и дори състезание по триатлон. Група от млади ентусиасти изпълни и театрална постановка описваща живота на едно малко щъркелче и трудностите, които среща то по пътя на миграцията.
За всички уастници в природозащитната бригада имаше специална грамота за участие, колаж със снимки от бригадата и не на последно място - торта, направена от самите младежи.

С това „Атанасовско езеро - 2009 г." завърши, но сме сигурни, че догодина, на същото място и по същото време пак ще се съберем около лагерния огън.

За провеждането на бригадата неоценима помощ оказаха Природозащитен център „Пода", Военноморска база „Атия", РИОСВ - Бургас както и Черноморски солници АД, на чиято територия бе разположен лагера.

Природозащитната бригада е част от дейностите по спечеления от БДЗП проект „Глас и взор за застрашените птици", финансиран по програмата на М-Тел ЕКО Грант. Основната цел на проекта е повишаване на информираността и обществената подкрепа за египетския лешояд и тръноопашатата потапница, като основен начин за ефективното им опазване.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).