Унищожават 22,5 тона фасул с вредители от склад на БЧК в Тополица

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:54 / 07.11.2012
868
Българската агенция по безопасност на храните откри и в Бургас вредители във фасула предвиден за раздаване от втория транш от програмата по "Разпределение на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за нуждаещи се лица".

22,5 тона фасул,които се съхраняват в склад на БЧК в Айтоското село Тополица ще бъдат унищожени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията.

Пробата е взета в петък, но резултатите бяха оповестени днес.

Количествата зрял фасул са получени в склада в Тополица на 18 октомври. БЧК получава от Агенцията за безопасност на храните протокол, който им дава правото да разпределят боба по общини.Протоколът е със същата дата- 18 октомври.

След като в Плевен и Добрич бяха открити количества заразен боб ,на 30 октомври е наложена забрана БЧК да раздава фасул и едва на 2 ноември е взета проба.

От БАБХ- Бургас днес оповестиха : " при изследването на пробите фасул се установи , че има заразеност от складови вредители.Причината за тази заразеност би могъл да бъде Фасулев зърнояд".

От Агенцията в Бургас не се наемат да кажат къде е станало заразяването-дали при пакетирането във Варненското село Слънчево, или доставчикът пловдивски едноличен търговец ЕТ" Фантастика 95- Георги Цанков" го е закупил заразен. Заразен фасул е раздаден само в една община в областта- Карнобат, тъй като там заради наличие на продукти от БЧК са започнали раздаването в график- на 25 октомври.

До момента е раздаден близо 3800 килограма от некачествения фасул в Карнобат. Той е разпределен между над 470 нуждаещи се.

От БАБХ-Бургас уверяват, че това с което е заразен фасула не е опасен за консумация и за човешкото здраве, само е некачествен. В следващите дни от БЧК ще се опитат да съберат раздадените количества фасул в община Карнобат.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).