Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Учение за действие при незаконно преместване на ядрен материал стресна бургазлии
Автор: Екип Burgas24.bg 12:40 / 08.11.2012Коментари (0)1318
Съвместно учебно-тактическо занятие "МОРСКО ЯДРО 2012" - "Действия при нелегален трафик и незаконно преместване на ядрен материал и/или радиоактивни вещества през зоната на РДГП - Бургас" се проведе днес на територията на Областна дирекция на МВР - Бургас.

Занятието целеше подобряване организацията, управлението и мобилността на силите и средствата на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас, ОДМВР - Бургас и нейните териториални структури - Районни управления "Полиция", Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението", Районен център - 112 Бургас, както и РИОСВ, РЗИ, областната и общинска администрация, в рамките на взаимодействието им при аварийно реагиране на незаконно преместване на ядрен материал.

Основание да се планира и проведе Учебно - тактическото занятие «Морско ядро 2012» са :

- На първо място : получените в РДГП - Бургас и въведените в граничното наблюдение два автомобила за радиационен контрол, както и извършената през тази година модернизация на стационарната система за дозиметричен контрол на Пристанище - Бургас

- На второ място : натрупаният през годините административен и практически опит в рамките на експлоатацията на техниката и техническите средства в това число и проведеното през 2011 година «МОРСК ЯДРО `11»

- На трето място : постъпилото на 29.10.т.г. в РДГП - Бургас съобщение от системата за спешен обмен на радиологична информация в Европейската общност от Съвета за ядрена сигурност на Испания за открит радиоактивен материал / на 23.10.2012 год. при осъществяване проверка на контейнер, който е трябвало да бъде транспортиран по море от Пристанище - Кадис, Испония за Турция. Материалът е открит в метални изделия, изготвени под формата на метални подноси, като идентифицирания радиоактивен изотоп е кобалт - 60. Производител на таблите е фабрика в Индия, която има договор с френска фирма за внос на територията на Европейския съюз/.

Учебно-тактическото занятие е предвидено да протече в следните етапи :

- ПЪРВИ ЕТАП : Получаване на сигнал за радиация от Гранично полицейски наряд с мобилен автомобил в района на Пристанище Бургас.
- ВТОРИ ЕТАП : Готовност за реагиране. Процедури и реални тактически действия на длъжностните лица и екипите на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас след получаване на сигнала, уведомяване на МВР, държавни органи, областни и общински звена за овладяване на кризисната ситуация. В съответствие с постъпващата информация за нивото за радиация, постепенно се активират ресурсите на Регионална дирекция "Гранична полиция", ОДМВР, Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението", РИОСВ, Регионална здравна инспекция и Пристанище - Бургас за изпълнение задачите по плана.
- ТРЕТИ ЕТАП : Процедури и действия на длъжностните лица и екипите на Регионална дирекция "Гранична полиция", ОДМВР, Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението", РИОСВ и Регионална здравна инспекция след прекратяване на аварийното реагиране.

В учението освен изброените служби са се включили и служители от МБАЛ - Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ.

ДЕЙСТВИЕ НА УЧЕБНО - ТАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ :

09.30 ч. - Гранично полицейски наряд с мобилен автомобил на ГКПП Пристанище Бургас получава алармен сигнал за гама-неутронна аларма и мигане на монитора в цвят "Лилаво" от преминаващ товарен автомобил с контейнер ECU 2961913.

Дежурният на мобилната система уведомява старшият на Граничен полицейски наряд и началника на смяна на ГКПП, който запознава с получената информация началника на ГКПП Пристанище Бургас. Информацията е докладвана в ОДЧ на ГПУ и на Началника на ГПУ.

По разпореждане на началника на Граничен полицейски участък се сформира дежурен мобилен екип за реакция и вторична проверка, оборудван с уреди за вторичен дозиметричен контрол, който се изпраща на место за извършване на контролни замервания.

Ръководителят на екипа разпорежда предприемането на 5 - те стъпки за извършване на подробна вторична проверка на вагоните за откриване на ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или радиоактивното вещество, състоящи се от :

Потвърждаване наличието във влака на ядрен материал, източник на йонизиращо лъчение или радиоактивно вещество.

Оценяване на опасността.

Определяне на точното местоположение - номер на вагон в който е ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или радиоактивното вещество.

Определяне на вида на ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или радиоактивното вещество.

Обезопасяване и изолиране на ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или веществото.

Потвърждава фоновите стойности на гама-неутронно лъчение с тези от отчетените в MDS - има наличие на ИЙЛ, съществува опасност от радиация и иска пристигането на специализирани екипи с инспектори от отдел "Радиационен контрол" - РЗИ Бургас и група "Спасителни дейности" от ОУ ПБЗН, както и изпращане на медицински екипи.

Началника на ГПУ Бургас разпорежда въвеждането на неотложни мерки за безопасност, както следва:

• извеждане от автомобила на лицата, извършване на дозиметричен контрол, установяване на самоличността до пристигане на екипите на ОУ ПБЗН и РЗИ Бургас;
• обозначаване с полицейски знаци и знака за радиационна опасност на зона за безопасност и за контрол на достъпа до автомобила и контейнера (за граница на зоната да се приемат позиции, където се отчита мощност на дозата, равна на мощността на естествения гама фон);
• поставяне под гранично-полицейско наблюдение на пристигналите в района лица.
Обособяване на зони, както следва;
• зона за сигурност - на разстояние от 20 м., в която изисква радиационен контрол при напускането й;
• зона с контролиран достъп - на разстояние от 50 м. около контейнера, в която не допуска хора.

Съгласувано с Директора на РДГП усилва входно-изходните портали на пристанище Бургас и въвежда допълнителни сили от ГПУ. Планира и осигурява охранителния и пропускателен режим на ГКПП Пристанище Бургас.

Директорът разпорежда въвеждането на «Процедурата за действия при нелегален трафик и незаконно преместване на ядрен материал и/или радиоактивни вещества» предвид извършения радиометричен контрол служителите на ГПУ Бургас и наличие на следните критерии (признаци):

- измерената в зоната около контейнера мощност превишава дозата над три пъти над естествения (природен) радиационен фон;
- приборът е отчел наличие на гама-неутронно лъчение;
- откриване в контейнера на опаковка, маркирана със знак за радиационна опасност.

Началникът на ОУ ПБЗН разпорежда изпращане на дежурни екипи от група "СД"-ОУ ПБЗН към местопроизшествието за извършване на радиационен мониторинг и оценка на радиационната обстановка.

Директорът на ОДМВР разпорежда провеждането на мероприятия на територията на гр. Бургас:

- извършване на заградителни мероприятия;
- осигурява диспечерски контролно-пропускателни пунктове по границата на зоните за аварийно планиране;
- изграждане на стационарни и временни КПП на входно - изходните артерии на гр. Бургас с особенно внимание към ГКПП М.Търново, ГКПП Лесово, ГКПП Летище Бургас и магистрала «Тракия»;.
- организиране охраната, обществения ред и опазването на имуществото в гр. Бургас при евакуация на населението;
- осигурено е постъпването на информация на горещия телефон на ОД МВР - 056/85 65 55.

Пристигналият екип на РЗИ Бургас извършва радиологично обследване и оценка на обстановката с оглед изготвяне на предписания и съвместно с останалите компетентни държавни и общински органи реализират допълнителни мерки за радиационна безопасност в района на пристанището. Оценява видът на облъчването и лъчевото натоварване на персонала в зоната на сигурност и лицата, извършващи нелегален трафик на ядрен материал и/или радиоактивно вещество;

Издава констативни документи (протокол от дозиметрични измервания, констативен протокол за извършена проверка на обект ПИЛ) и предписания за радиационна защита, екземпляр от които се предоставят на старши разследващия полицай от РДГП Бургас и на инспекторите от Агенцията за «Ядрено регулиране» / АЯР/.

Експертите от АЯР на РБългария след пристигане на място изискват необходимите данни, документация, сведения, обяснения, оперативна и друга информация, необходима за изпълнение на служебните му задължения;

Съвместно с членовете на експертния екип - ОУ ПБЗН, РЗИ, РИОСВ и РДГП определя условията на аварийната ситуация, определя типа на източника, определя преобладаващата опасност от облъчване от източника и степента на опасност.
Издават задължителни писмени предписания за осигуряване на ядрената безопасност и радиационната защита.
Предприемат мерки за прибиране за безопасно съхранение на ЯМ и/или РАВ;

- докладва в АЯР и изисква установяване на контакти с международни институции и регулиращи органи в страните, от където е пристигнал и през които е превозен контейнера за изясняване на случая.

По искане на директора на РДГП Бургас се свиква извънредно заседание на пристанищен съвет за сигурност на Пристанище Бургас ЕАД.

За извънредното заседание на ПСС присъстват освен Директора на пристанище Бургас ЕАД и офицерът по сигурността на пристанището, като представители на пристанищен оператор и :

- кмета на гр. Бургас;
- офицера по сигурност на пристанище Бургас;
- директора на дирекция на «Морска администрация» - Бургас;
- директора на ТД ДАНС Бургас;
- директора на ОДМВР Бургас ;
- директора РДГП и началника на ГПУ Бургас;
- началника на ОУ «ПБЗН»;
- Директорите на РЗИ и РИОСВ Бургас;
- Директорите на МБАЛ и ЦСМП Бургас.

В работата на ПСС са привлечени пристигналия на място инспектор от АЯР и началника на Митниц а- Бургас и командира на военно формирование - Бургас.

Пристигналата на място дежурна оперативна група при РДГП при спазване на разпоредените мерки за безопасност от РЗИ Бургас извършва :


- оглед на местопроизшествието ;
- изземване и съхраняване на документи, материали и следи;
- провеждане на разпити на свидетели - очевидци и докери от пристанището;
- документиране с фото-камера на района, контейнера и товара, източник на йонизиращо лъчение и местонахождението му .

Въз основа на събрани достатъчно данни за извършено престъпление образува ДП. Докладва случая на дежурния прокурор в Окръжна Прокуратура Бургас.

Служителите от ОИД при РДГП и ГПУ изискват от ГКПП Пристанище Бургас, Митница Бургас, Дирекция "Морска администрация", ТД "ПИ" Бургас и корабната агенция за намиращата се там информация.

След получено разрешение от експертите на АЯР ръководителя на занятието разпорежда, вторичен дозиметричен контрол на контейнерите на борда и на кораба, и пълна бордова проверка на кораба.

В хода на бордовата проверка получава информация, че в каютата на капитана са открити в куфар документи и недекларирано голямо количество валута - долари и евро.

Разпорежда на старшия на екипа от МГПГ за БК да задържи капитана и уведоми старши разследващ полицай.
С членовете на екипажа и корабния агент се провеждат беседи, снемат се сведения, извършват се проверки в Н ШИС и други процесуално следствени действия.

Служителите от група "СД" при ОУ на ПБЗН след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране предприемат пренасяне на ИЙЛ, поставянето му в специален сандък и преместването му на предварително определено място.

Ръководителят на УТЗ, съгласувано с АЯР предприема мерки за охрана, подготовка за извозване и предаване на ИЙЛ.

Екипите от РЗИ Бургас и "СД" извършват дезактивация - отстраняване или намаляване на нивото на радиоактивно замърсяване с физични или химични средства на участниците в занятието.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: