Учениците не са наясно с полово предаваните болести

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:31 / 09.06.2010
802
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Иван Вазов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "К. Преславски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПГМЕЕ - Бургас:
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПГЕЕ "Константин Фотинов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
През 2010г. бе извършено анкетно проучване за ниво на здравни знания, умения и нагласи на 150 ученика на възраст от 15 до 18 години, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Бургас. Анкетата е била направена сред учениците на СОУ "Ив. Вазов" , ПГЕЕ "К. Фотинов", ПГМЕЕ гр. Бургас и СОУ "К.Преславски". Това проучване е част от дейностите по проект "Подобряване на сексуалното и репродуктивно здраве сред младите хора" и е поредното анкетно проучване по темата, което се извършва всяка година сред ученически общности.

Профилактично 268 ученика провериха своя ХИВ-статус през мобилни кабинети, ситуирани на място в двора на училищата. Анкетирането се извърши на случаен принцип. Анкетната форма включва 10 въпроса, свързани темите сексуалност, контрацепция, употреба на презервативи и ползите от тях, рисковете от възникване на нежелана бременност и аборти и как да бъдат ограничени с методите на семейното планиране, профилактика на ХИВ/СПИН и др. На запитване на кого се доверяват учениците по въпроси, свързани с тяхната сексуалност 55,95% отговарят, че споделят по темата с най-близки приятели, а 30,07% споделят със своето семейство. От анкетираните млади хора 12,59% не споделят с никого. Най-често се доверяват на някого по интернет 4,20% от учениците. Най-много ученици - 93,71%, посочват презерватива, като средство за бариерна контрацепция. Спиралата се познава от 76,92% от анкетираните.

Прекъснатият полов акт се посочва от 58,04% от младежите и девойките. Младите хора са запознати и с останалите методи за предпазване от нежелана бременност, като 48,95% са посочилите хормоналните противозачатъчни таблети. Значителна част от 27,27% анкетирани познават диафрагмата като метод за бариерна контрацепция и 18,88% са запознати с календарния метод. На въпроса "Ако не се използват предпазни средства е възможно да настъпи бременност още след първия сексуален контакт" отговарят правилно 77,62% от анкетираните. 95,10% от всички ученици посочват на първо място Кандидоза, като една от болестите, предавани по полов път, 94,41% посочват ХИВ инфекцията. От останалите СПИ най-позната нозологична единица е сифилис - 88,11%.

Бактериалната вагиноза като болест предавана по полов път посочват 65,73%, а гонорея посочват 63,63%. От анкетираните 50,35% знаят, че хепатит В и С са полово предавани инфекции, а 53,15% посочват гениталния херпес, 51,75% посочват кондиломи, 39,86% посочват хламидия. От младите хора, 8,39% имат грешни познания, че Варицела е болест предавана по полов път, и 7, 70% считат същото за Вариола. На въпрос дали още след първия сексуален контакт можем да се заразим с инфекция, предавана по полов път, правилно отговарят 85,31%. На въпрос дали ако не се лекуват своевременно половите инфекции могат да доведат до стерилитет /безплодие/ правилно отговарят 76,22% от анкетираните и не знаят 8,39%. 83,22% от анкетираните са отговорили правилно на въпрос да презервативът е най-надеждно средство за предпазване, както от нежелана бременност, така и от болести, предавани по полов път, включително ХИВ/СПИН. Неправилно са отговорили 10,49%, а 5,59% не знаят.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).