Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ученици разгледаха с. Близнак по време на православно - краеведска експедиция
Автор: Екип Burgas24.bg 10:40 / 13.09.2009Коментари (0)665
©
От 31 август до 10 септември се проведе Осмата православно-краеведска експедиция на учениците от Неделното училище при православния храм "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Бургас. Идеята за православно-краеведската дейност на младите хора е реализирана от д-р Вида Буковинова, ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев и преподавателката по история г-жа Милка Бихлюмова. За втора поредна година участниците в нея обследват китното страднжанско село Близнак. В продължение на единадесет дни екипите разговаряха с жителите на селото, записваха и обработваха събраната информация за бита, обичаите и нравите на местните жители. Огромният по обем материал тепърва подлежи на анализ и редакция, а готовият научен продукт ще бъде издаден във втория том на поредицата, описваща историята и традициите на жителите странджанското село.

Наред с напрегнатата изследователска си работа, членовете на групата отделяха време и за възраждане на ритуалистиката на хриянската вяра в местния храм. Ежедневно имаше сутрешна и вечерна служби, провеждани от ставрофорен иконом отец д-р Захарий Дечев. С тържествена света литургия бе отбелязан храмовият празник на местната църква на 08.09. 2009 г. За пръв път в селото бяха направени свето кръщене, освещаване на дом, панихиди за покойниците в местното гробище.

Резултатите от работата през деня бяха анализирани на вечерния лагерен огън на експедицията. Всяка вечер около него, в двора на кметството, се събираха както младите хора и ръководството на групата, така и местните жители. Наред с деловото обсъждане на изследователското ежедневие, край огъня се вихреха кръшни български хора, на които се хващаха и стари, и млади. По традиция от предишната година, хорото в Близнак винаги се води от българското знаме.

В последната експедиционна вечер членовете на групата изследователи обобщиха постигнатото и горещо благодариха на своите домакини, отворили за тях спомените, сърцата и домовете си. От своя страна възрастните хора изразиха радостта си, че за няколко дни село Близна

©
к се е превърнало в "центъра на Странджа", споделиха вълнението си от ожививлението в селото им и съжалението си, че тези дни са изтекли така неусетно. И домакини, и гости изказаха желанието си да се срещнат отново по време на следващата експедиция.

Като част от ръководството, към експедицията се присъединиха главният секретар на Тракийския университет в Стара Загора - доц. Цонка Каснакова, представителката на Историческия музей в гр. Малко Търново Димитрина Забирова и преподавателите по български език и литература Емилия Решовска от СОУ "Константин Преславски"-Бургас и Нейко Решовски от ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров" - гр. Бургас и монахиня Ксения. Експедицията се проведе, благодарение на подкрепата и съдействието на Община Малко Търново, а част от техническото обезчаване бе осигурена от ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров" -гр. Бургас, чиято директорка - г-жа Златка Далева предостави за пореден път къщата си в селото за нуждите на част от участниците в екипа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: