Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ученици от Английската гимназия стават евродепутати за един ден
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 10.05.2010Коментари (0)687
© Burgas24.bg
Бивши и настоящи ученици от
ГПАЕ"ГЕО МИЛЕВ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
25 деца от английската езикова гимназия в Бургас „Гео Милев" са получили покана да посетят Европейския парламент (ЕП) в Страсбург през юни. Там нашите ученици ще представят България, както и родния си град, пред своите връстници от другите страни- членки на Еврозоната.

Пътуването на бургаските деца е част от програмата Euroscola, финансирана със средства от ЕС. В рамките на проекта всяка година 27-те държави, членуващи в Евросъюза, изпращат ученически групи от среден курс в Страсбург. Целта на програмата е да позволи на младите европейци да надникнат в работата на Европейския парламент и да се запознаят лично със структурата и механизмите му за работа. Благодарение на участието си в Деня Euroscola младежите ще получат по-добра осведоменост за Европейския съюз и за начина, по който функционират неговите институции. Учениците ще имат възможност да дискутират върху конкретни проблеми и да представят своите идеи и виждания относно европейската интеграция.

По време на посещението си в Европейския парламент възпитаниците на АЕГ „Гео Милев" - Бургас ще представят своето училище, ще разкажат на останалите участници в програмата за Бургас и за България. В рамките на Euroscola децата ще имат възможност да се включат активно в работата на ЕП. Те ще станат членове на своеобразни комисии и ще заседават точно както го правят и истинските евродепутати. Учениците от всички европейски страни ще бъдат разделени общо на 6 групи. Всяка от тях ще има за задача да разглежда конкретни проблеми по предварително поставена тема.

Първата група ще заседава по въпросите, свързани с мира, сигурността, правосъдието и правата на човека. Поставената пред децата тема ще бъде „Мястото на ценностите на Европа в света". Учениците ще трябва да предложат най-действащите според тях механизми за постигането на този идеал.

Колегите им от втората група ще работят над темата „2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване". Учениците ще трябва да открият как младите могат да участват активно в тази борба.

Децата от третата група ще трябва да представят пред своите връстници проблемите на екологията. Тяхната задача ще е „Околна среда и възобновяеми енергийни източници". Младите европейци ще посочат какви трябва да са стъпките в политиките на отделните страни, за да се промени поведението на всеки един от нас и да се постигне устойчиво развитие по тези проблеми.

Учениците, които попаднат в четвъртия модул, ще се занимават със свободата на словото и достъпа до информация. Те ще умуват над въпроса какви са възможностите и препятствията, пред които са изправени днешните комуникационни и информационни технологии. Тази група ще работи над темата „Свобода на информацията и гражданска култура".
„Демокрация и гражданство" е задачата, поставена пред петата група в Еuroscola. Децата ще трябва да намерят начините, чрез които да събудят интереса на своите съграждани към демократичния живот и политиката на Европейския съюз.

Младежите от шестата група ще трябва да презентират своите идеи за това каква трябва да бъде Европа днес. Те ще работят над темата „Бъдещето на Европа" и ще посочат предложенията си, за да се приближи Европа към техния личен идеал.

Източник: в. "Компас"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: