Ученици научават повече за пойните птици в Бургас по екопроект

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:32 / 17.10.2013
727
Ученици от Бургас и региона ще научат повече за дивите пойни птици и техния живот, като част от проекта "Екодоброволци в защита на Виа Понтика". Експерти ще изнесат серия от презентации свързани с миграцията на дивите пойни птици и опасностите, които ги очакват по пътя им. Особено внимание ще се отдели на проблема с бракониерството в Бургаски регион и на обучение как да постъпят ако забележат ловци на диви пойни птици.

Презентациите започнаха с учениците в квартал Долно Езерово, известен като едно от предпочитаните места за улов. Те са част от информационната стратегия на проекта за превенция на бракониерството в региона и опазване на неговото биоразнообразие.

Бургаският залив и езерата, намиращи се в него, са предпочитано местообитание на хиляди диви пойни птици в зимния период на годината. За съжаление районът е известен и с бракониерството диви пойни птици.

"Решаването на този проблем минава през образоване на подрастващото поколение и информиране на широката общественост" - разказва Валентина Ангелова, експерт към проекта.

Според закона всички диви пойни птици (в т.ч. и щиглеците, често използвани за домашни любимци) са защитени от Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. Улавянето, притежаването, продажбата и убиването им представлява административно нарушение. Съгласно ЗБР глобата за такова нарушение е до 5 000 лв.

Проектът "Екодоброволци в защита на Виа Понтика" се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Той е с продължителност една година и се изпълнява от СНЦ "Младежки информационен център" в партньорство със сдружение "Възможности без граници".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).