Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ученичка от Бургас спечели престижно състезание, заминава за Милано
Автор: Екип Burgas24.bg 11:32 / 23.06.2024Коментари (0)1713
© БНР - Бургас
15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието "Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в университета NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, ще трябва да се случи догодина, когато навърши необходимата възраст. 

Велизара е ученичка от Италианската гимназия в Бургас и възпитаник на Центъра за млади таланти, където изучава "Дизайн“. Миналата година се е класирала на трето място в Националната олимпиада по италиански език, така че няма притеснение, че ще се справи с предстоящото предизвикателство догодина.

"От доста малка ми харесва да рисувам, но с модния дизайн се занимавам от 5-ти клас и ходя на курс в Центъра за млади таланти. Те ни научиха как да правим основни дрехи като панталон, пола. Моделите за ревютата са по-сложни и за тях трябва повече помощ. Това все пак е модел, чрез който трябва да покажеш себе си и е по-сложно да намериш точната кройка, точният плат, детайлите“, обясни Велизара. Тя допълни, че все още няма точно определен стил, а предпочита да опитва нови неща, защото в изкуството има много различни начини, чрез които да изразиш себе си.

Конкурсът "Ревю в кутия“ е разделен на три етапа. При всеки един от тях участниците получават кутия с два или три плата, конци и други необходими пособия, за да изработят дреха по зададената тема.

"Първата тема беше "Да се появиш днес означава да съществуваш в очите на другите“. Имаше мрежест розов плат, син плат и един, който беше на зелени и сини точки. Реших, че е най-добре за тази тема да направя нещо, свързано с природата“, разказа Велизара Карайотова.

При втория етап, участниците са изработили дрехи, свързани с андрогенната мода. "Реших да изработя панталон, върху който е прикрепено парче плат, за да изглежда сякаш е и панталон, и пола. Горната част реших да бъде нещо като елече с буфан ръкави от белия плат“, обясни пред БНР Велизара.

Третият последен етап, до който са достигнали 15 участници, е бил на тема " Историята в модата – модели от различни епохи, съчетани с елементи от настоящето“. Велизара е почитател на китайската култура и поради тази причина е направила модел в този стил. Стъпвайки на идеята за традиционната тясна Cheongsam рокля, тя създава гащеризон. "Този тип китайски рокли по принцип не са с такъв плат, не са толкова лъскави. Исках да е нещо не толкова екстравагантно. Реших да обърна плата на обратно и да използвам долната част на плата като лице. Беше предизвикателство да направя ръкавите, защото синият плат не беше толкова разтеглив“, обясни Велизара. 

Модата определено ще е сферата, към която ще се насочи тя след като завърши бургаската гимназия. Мечтата й е това да се случи именно в Италия, защото страната има традиции в тази област. Курсът, в който ще се включи Велизара догодина в университета NABA, ще я подготви да изготви собствено портфолио.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Грипна епидемия обхвана страната
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: