Ученичка от Бургас спечели престижно състезание, заминава за Милано

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:32 / 23.06.2024
1709
15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието "Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в университета NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, ще трябва да се случи догодина, когато навърши необходимата възраст. 

Велизара е ученичка от Италианската гимназия в Бургас и възпитаник на Центъра за млади таланти, където изучава "Дизайн“. Миналата година се е класирала на трето място в Националната олимпиада по италиански език, така че няма притеснение, че ще се справи с предстоящото предизвикателство догодина.

"От доста малка ми харесва да рисувам, но с модния дизайн се занимавам от 5-ти клас и ходя на курс в Центъра за млади таланти. Те ни научиха как да правим основни дрехи като панталон, пола. Моделите за ревютата са по-сложни и за тях трябва повече помощ. Това все пак е модел, чрез който трябва да покажеш себе си и е по-сложно да намериш точната кройка, точният плат, детайлите“, обясни Велизара. Тя допълни, че все още няма точно определен стил, а предпочита да опитва нови неща, защото в изкуството има много различни начини, чрез които да изразиш себе си.

Конкурсът "Ревю в кутия“ е разделен на три етапа. При всеки един от тях участниците получават кутия с два или три плата, конци и други необходими пособия, за да изработят дреха по зададената тема.

"Първата тема беше "Да се появиш днес означава да съществуваш в очите на другите“. Имаше мрежест розов плат, син плат и един, който беше на зелени и сини точки. Реших, че е най-добре за тази тема да направя нещо, свързано с природата“, разказа Велизара Карайотова.

При втория етап, участниците са изработили дрехи, свързани с андрогенната мода. "Реших да изработя панталон, върху който е прикрепено парче плат, за да изглежда сякаш е и панталон, и пола. Горната част реших да бъде нещо като елече с буфан ръкави от белия плат“, обясни пред БНР Велизара.

Третият последен етап, до който са достигнали 15 участници, е бил на тема " Историята в модата – модели от различни епохи, съчетани с елементи от настоящето“. Велизара е почитател на китайската култура и поради тази причина е направила модел в този стил. Стъпвайки на идеята за традиционната тясна Cheongsam рокля, тя създава гащеризон. "Този тип китайски рокли по принцип не са с такъв плат, не са толкова лъскави. Исках да е нещо не толкова екстравагантно. Реших да обърна плата на обратно и да използвам долната част на плата като лице. Беше предизвикателство да направя ръкавите, защото синият плат не беше толкова разтеглив“, обясни Велизара. 

Модата определено ще е сферата, към която ще се насочи тя след като завърши бургаската гимназия. Мечтата й е това да се случи именно в Италия, защото страната има традиции в тази област. Курсът, в който ще се включи Велизара догодина в университета NABA, ще я подготви да изготви собствено портфолио.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Дрогиран шофьор уби тригодишно момиченце в Бургаско
Спасител: Алкохолът в заведенията е много скъп и масово се пиеше ...
Внимание! Въвеждат временна организация на движението по улица "И...
Срещу 5000 лева пуснаха шофьора, който прегази семейство пешеходц...
Гранични полицаи хванаха дрогиран шофьор край Бургас
От 5 до 15 години затвор грозят шофьора, причинил ужаса на "Крайе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).