Тържественото слово на кмета за Никулден

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
12:27 / 06.12.2012
5262
Слово на кмета Димитър Николов по време на тържествената сесия на бургаския общински съвет:

Скъпи съграждани,

За мен е удоволствие да ви поздравя с празника на града - Никулден!

Измина още една бургаска година. Заедно имахме много слънчеви дни, поводи за радост и гордост. Като в живия живот, не ни подминаха бурите и ветровете. Заедно изживявахме инцидентите, сполетели наши съграждани. Подкрепяхме ги и живяхме с притесненията им. Наред с добрите новини, влязохме в световния новинарски обмен и с лоша - с терористичния акт на летището в Сарафово. Бяхме шокирани, но не и уплашени. Въпреки стреса, който изживяхме, бях горд, че съм кмет на бургазлии. Не се подадохме на паника и песимистични прогнози, бяхме общност. Показахме, че се държим заедно и в други трудни за града ни събития. България трябва да вземе пример от реакцията на нас, бургазлиите.
Понякога ни наричат чешити, понякога сме люти и нямаме страхове да кажем на глас нелицеприятни за другите думи. Но знаем, изпадне ли в беда градът ни, трябва ли да подкрепим съграждани, чуем ли името на успял по света бургазлия - сме единни.

През изминаващата година заедно изпратихме и страдахме по едно обичано бургаско име - Пламен Ставрев. Сигурен съм, че той днес е тук, на нашия празник.

Заедно подкрепихме постиженията на нашите, бургаските деца в областта на шахмата и математиката.

Заедно съпреживявахме изявите на културната ни общност.
Подкрепяхме в спортните зали нашите отбори.
А тениските, "Аз обичам Бургас" станаха най- желания подарък за нашите съграждани в страната и по света.

Заедно се зарадвахме от новината, че Бургас през 2013 - та ще бъде домакин на Световното първенство по математика.
Независимо от трудните моменти, затвърдихме самочувствието си, че Бургас се развива. Само след няколко месеца ще възкръснат някои от най- обичаните символи на града, които сега са строителни площадки - Мостика и Остров "Света Анастасия". А бургазлии ще станат първите собственици на кораб в страната. Продължаваме да разработваме и новите големи инфраструктурни проекти на града. През 2013 - та , Бургас ще е с обновен и модерен градски транспорт, с повече велоалеи, с готови проекти за новата спортна зала за 5 000 зрители, за обходния път на града, за масова подмяна на канализацията и водопроводите, за нови атракциони, каквито няма в момента в България. Ще стартираме и ремонтите на най- романтичната улица "Богориди", на площад "Тройката" и улица "Александровска", на старата част на Морската градина. Ще започнем строителството на нов онкодиспансер с поликлиника и хоспис, ще закупим и така необходимия за града ни нов и модерен линеен ускорител. Ще завършим новите спортни и плувни комплекси. Ще разширим мрежата от спортни и детски площадки в цялата община. И разбира се, ще започнем разработването и на новите проекти за града, с които ще кандидатстваме пред Европа.

И всичко това се случва и ще продължи да се случва, защото ние, бургаските "чешити" показахме, че сме бургаската общност. Ще го покажем и през днешния ден, на нашия празник. И всяка година всички ни се чудят, как в лошо и хубаво време по бургаските улици излизат хиляди хора, за да празнуват заедно. Че са неразривна част от бургаската общност показаха и бургазлиите, които живеят в София. Само преди няколко дни те отпразнуваха заедно в София празника на града ни и ви поздравяват. На днешния Никулден, ще осветим общоградски рибен курбан за благополучието на града и на нас, жителите му. Тази вечер ви очаквам и на площад "Тройката", за да запалим заедно коледното осветление.

Сигурен съм, че няма друг кмет в България, който толкова да се гордее, че е част от градската, от бургаската общност.
На днешния, на нашия празник ви благодаря, че ме карате да се гордея.

Благодаря и на вас, уважаеми общински съветници за работата ви през годината.

Днес ще удостоите със звание новите почетни граждани на Бургас. Разчитам на съветите на тези достойни хора, както на всички бургазлии.

Благодаря на бургазлиите, живеещи в други градове на България и по света, за позитивната енергия, която чувствам. Надявам се, това послание да достигне до тях чрез глобалната мрежа. И нека вечерта на празничната трапеза, всеки си спомни за хубав момент, който е имал в Бургас.
Моля се Свети Николай да бди над моряците, рибарите, банкерите, именниците, децата, възрастните хора, над всички бургазлии и да ни закриля от бурите и ветровете на живота.


Справихме се заедно през изминаващата година. Ще посрещнем с гордост и следващата. За да покажем, че бургаската общност ще заслужи за града си призванието за европейска столица на културата. За да впрегнем усилия да извоюваме новите проекти и успехи за Бургас.
За да кажем гордо на света - аз съм част от неповторимата бургаска общност.


Честит Празник!


Виж коментарите (4)

Още по темата (155):
08.12.2016 Голямата никулденска снимка е готова, ето къде да си я получите
06.12.2016 Бургас грейна в коледни светлини! Ето я най-красивата елха
06.12.2016 Петя Стойкова надви Тони Димитрова и Недялко Йорданов за Бург на
годината
06.12.2016 Бургазлиите от "Сарафово" отбелязват подобаващо Никулден
06.12.2016 Кметът Николов влезе в ролята на репортер
06.12.2016 Стотици на опашка за рибен курбан, кметът обърна няколко риби на
скарата
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).