Тримата от престъпната група, преработвала оръжие, остават в ареста

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:05 / 15.12.2008
1853
Тримата обвинени в преработване и нелегално пласиране на бойни оръжия остават с постоянна мярка задържане под стража.

Миналата седмица на Асен Киров, Иван Георгиев и Атанас Субашев бяха пуснати под парична гаранция от по 1000 лева за всеки. Днес тричленен състав на БОС реши те да останат зад решетките. Магистратите мотивираха наложената постоянна мярка с това, че към момента са събрани и представени достатъчно доказателства, които ги уличават в престъпната дейност.

Според обвиненията Иван Георгиев и Атанас Субашев са действали в престъпно съучастничество с 38-годишният Асен Киров, който работи като продавач-консултант в оръжеен магазин "Сафари" в Бургас. Използвайки работното си положение и контакти, пласирал незаконно бойни пушки, боеприпаси и взривни материали.

Киров е задържан в момент на продажба на бойна пушка със заглушител и оптически прибор. Полицаите от сектор "БОП" иззели още две пушки, бойна и ловна, с оптически прицели, които Асен Киров е продал на трети лица преди да бъде задържан.

Иван Георгиев и Атанас Субашев контактували с Асен Киров по повод общите им занимания, свързани с преработване, поправяне, съхраняване, търгуване и пренасяне на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни материали. При обиск в домовете на тримата задържани са намерени и иззети бойна пушка с оптика, над 1 000 патрони от различен калибър, тротилова шашка от 400 грама и други вещества и материали за производство на боеприпаси. Разпитани са много свидетели, които потвърждават престъпната дейност на задържаните. Миналата седмица заседание на Бургаския районен съд, постанови парична гаранция по 1 000 лева за всеки от задържаните. Районна прокуратура протестира наложената мярка. Според прокуратурата районните магистрати са наложили парична гаранция поради, факта, че по време на заседанието не са били представени достатъчно доказателства уличаващи подъдимите в престъпната им дейност. Днес такива бяха представени, а прокуратурата поиска наложената им мярка парична гаранция да бъде променена в постоянна мярка задържане под стража.

Защитниците на обвиняемите поискаха мярката да не бъде променяна от окръжните магистрати, като мотивираха исканията си с това, че всички имат постоянен адрес и работа и няма опасност да се укрият или да извършат тежко престъпление. Магистратите обаче решиха, че към момента събраните доказателства-свидетелски показания, както и заключенията от направените експертизи безпорно доказват престъпнита им дейност. Ако бъдат признати за виновни ги очаква от 1 - до 6 години лишаване от свобода.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
17.02.2009 Задържани за търговия с пушки готови да признаят?
11.12.2008 Решават за ареста на групата с флоберките в понеделник
09.12.2008 Гаранция от 1000 лева за трима, изработвали и търгували с незаконно
оръжие
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).