Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Три месеца след увеличаването цената на петрола, ще се увеличи и газа
Автор: Екип Burgas24.bg 16:36 / 25.02.2011Коментари (0)674
© Burgas24.bg
Три месеца след като се увеличи цената на петрола заради нестабилността в арабските страни, ще последва и увеличение в цената на газа, прогнозира пред бургаски медии Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, предаде репортер на радио "Фокус" Бургас . Последните три месеца именно цената на петрола определя тази на синьото гориво.

"Това означава по-скъпо отопление, до година по-скъпа земеделска продукция, защото 30% от земеделската продукция са горива. Като зърното е по-скъпо ще нарасне цената на фуража, по-скъпо ще стане месото, яйцата, млякото и тъй като в портфейла на българина 39,9 % е храна като се повиши храната българина ще е по-силно потърпевш, отколкото един германец, в чиито портфейл само 18% е храната", каза Данев.

Според него по същия начин стои и въпроса с отоплението, което заедно с електроенергията са субсидирани от бизнеса за гражданите. В тази насока обаче трябва да се изпълнят европейските директиви като постепенно това субсидиране отпадне. "Повишението в цената на електроенергията все повече ще тежи върху битовия потребител. 28% е намалена консумацията на електроенергията в промишлеността, а 2% се е повишила в битовото потребление, защото българина няма никаква икономическа изгода да намалява консумацията си на електроенергия, защото плаща малко и защото го субсидират. Едно субсидиране деформира икономиката", заяви директорът на стопанската камара. Той коментира и самата структура на икономиката.

Според него парите търсят най-голямата норма на печалба и когато има един спекулативен пазар, какъв беше пазара на недвижими имоти те се насочват на там. "Самия факт, че чуждестранните банки вляха капитал в страната имаше спекулативна форма на печалба и това не беше овладяно от изпълнителната власт. Нито една сделка не е изповядвана на реалната цена. Това не бе овладяно. Строителния отрасъл засмука човешки ресурс и капитали от други отрасли на основата на тази спекулативна вълна. Много хора станаха богати и това е масово явление, а не единично - голяма част от нацията просперира от това спекулативно развитие. Почти един млн. души са придобили собственост през тази една година", каза още Божидар Данев.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: