Три камери следят за пожари в горите в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:10 / 11.04.2011
492
Три камери следят за пожари в горите в Бургаско, каза директорът на регионалното управление по горите Румен Желев. Те са монтирани на горските контролни пунктове - Немой дере, Вълчаново ханче и Босна. Те следят освен за движението на камионите натоварени с дървесина но и за възникването на пожари, тъй като имат обхват от 360 градуса. Тези камери са монтирани от 3-4 години и от тяхната дейност има резултат категоричен е Желев. "Освен това имаме пожаронаблюдатели. Миналата година почти цялата година я изкарахме без пожари. Имаше низов пожар с обхват около два декара в района на Ново Паничарево и друг в края на годината, но той беше почти без щети, по скоро бяха засегнати треви и храсти. До момента от началото на годината нямаме никакви запалвания.Много ни е добра противопожарната програма и добре извършваме превантивните дейности.

Изградени са противопожарни просеки, бариери, минирализовани ивици, въпрос на организация, да се поддържат те в добро състояние и това спомага", каза Желев. Той допълни,че пожароопасни са районите където има черен бор. Опасни са пожарите в иглолистните насаждения, защото са върхови и трудно се гасят. За да се ограничат опасностите от такъв пожар се засаждат пояси от широколистни дървета, тъй като те по-трудно горя , а и при такива гори пожарът е низов, и се гаси по-лесно. Румен Желев, каза че също така разчитат много на хората в планината, които са добре обучени. "Техниката не може да обхване всичко, тя обхваща една малка част от цялото пространство, и въпреки това се справяме. Дори и там където няма техника", посочи Желев. Той допълни, че Регионалното управление по горите в Бургас разполага и с три високопроходими пожарни предназначени за гасени именно на горски пожари.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).