Топлофикация-Бургас – с висока оценка от държавата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
14:24 / 30.11.2009
1254
Най-висока оценка за своята работа получи „Топлофикация" Бургас от Държавната комисията за енергийно и водно регулиране /ДКВЕР/. Отличната атестация бе направена, за да се защитят официалните държавни лицензи на компанията. ТЕЦ-а притежава 2 лиценза за работа, чиито изисквания е длъжна да изпълнява. Единият е за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия (т.нар. когенерация), а другият лиценз е за пренос на топлинна енергия в рамките на 20 години. Периодично ДКЕВР извършва пълен одит и щателна проверка дали дружеството спазва всички предписания и извършва дейността си в съгласие с националните и европейски изисквания. Подобна проверка от държавната институция се извършва за втори път в Бургас.

В продължение на три дни експертите провериха цялостното управление на дружеството, всички инсталации и системи в централата за производство на електрическа и топлинна енергия, както и центъра за обслужване на клиенти. Всички сигнали, постъпващи в енергийния доставчик и молби за присъединяване към тяхната система, са били удовлетворявани в законовите срокове и е било незабавно отговоряно на постъпилите питания. В дружеството са изградени и функционират системи за информация и управление на енергийните съоръжения в централата и за събиране и визуализиране на данни от топло преносната система. Aвариите се отстраняват за часове и се подменят своевременно дефектирали инсталации. Установено бе, че специалисти на „Топлофикация"-Бургас навреме са извършили необходимата метрологична проверка на уредите за търговски измерване на топлинната енергия.

„Топлофикация- Бургас" изпълнява стриктно приетите от държавния регулатор показатели за качество на услугата топлоснабдяване. Компанията има утвърден от министъра на енергетиката собствен алгоритъм за пресмятане на режимните фактори и на количеството на комбинираната електрическа енергия за 2009 г. Подадено е заявление за утвърждаване на същите параметри за идващата 2010 година.

Обект на най-щателна проверка от инспекторите бе системата за когенерация /комбинираното производство за ел. и топлоенергия/ и дали тя отговаря на изискванията за икономия над 10 % на гориво. Горната границата на икономия от 10 % се счита за показател висока ефективност на всяка подобна инсталация. Констатацията от обследването е, че в „Топлофикация" Бургас икономията на гориво е изключително висока, между 16 - 17 %, което я прави високоефективна. Тези стойности са показател за нивото на производствените съоръжения, в които бяха инвестирани милиони евро.

Мащабната проверка извършена от държавата за състоянието на Топлофикацията в Бургас показа, че предприятието не само се намира в отлично състояние, но изпълнява критериите на най-високите европейски и световни изисквания за модерно, ефективно и екосъобразно производство на топлинна и електрическа енергия.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).