Тони Костова: Стремим се към деинституализация в социалните услуги

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:04 / 28.05.2010
1395
Основното в Областната стратегия за развитие на социалните услуги е деинституализацията. Това каза по време на първата работна среща за изготвяне на стратегията Тони Костова, директор Регионална дирекция „Социално подпомагане" -Бургас. „Последните няколко години има редица писма и нормативни документи, които визират този процес и ние работим определено в тази насока", допълни тя.

От визираните в заповедите на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане това са двата дома за деца лишени от родителски грижи в Бургас и Средец, двата дома за деца с умствена изостаналост в с. Кошарица, община Несебър и в с. Искра в Карнобат и Дом за медико-социални грижи. „Това са едни от основните целеви групи деца, на които ще акцентираме. Другите целеви групи са хората с увреждания", коментира Костова.

Тя посочи дома в село Русокастро, община Карнобат, дома за възрастни хора с дименсия в с. Огнен и този в с. Славянци. „Вече имаме на лице и заповед за спиране настаняването на деца в ДДЛРГ "Ал.Г.Коджакафалията" в Бургас като до 2014 година трябва да закрием първите четири институции", каза още Костова. По нейните думи това означава развиване на алтернативни социални услуги, които да поемат децата от 0-3 г., 3-7г., 7-16 г. и 16-18г. в преходни и наблюдавани жилища и след това защитени жилища.

На миналата среща бе представена на вниманието на всички кметове и заместник-кметова в Областта ярко червена карта, на която три от общините бяха абсолютно празни откъм развити социални услуги. „Апелът ми е там, където видите празните общини, моля напълнете ги по някакъв начин. Основните потребности на населението на всяка община, с оглед на застаряващо население, деца, лица с увреждания, да се развиват социални услуги", призова Костова.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).