Тони Костова: Бургаска област е първата, която стартира процеса на деинституционализация

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:35 / 12.09.2013
1138
Бургаска област е първата, която стартира процеса на деинституционализация, настаняване на децата и извеждането им от институциите и имаме готовност до края на годината процесът ще бъде приключен. Това каза Тони Костова, директор на дирекция "Социално подпомагане" в Община Бургас.

По думите й Центровете за настаняване от семеен тип на територията на област Бургас ще обхванат деца от Дома за деца с умствена изостаналост в с. Кошарица, общ. Несебър, Дома за деца с умствена изостаналост в с. Искара в общ. Карнобат и за община Бургас - Дом майка и дете.

"Семействата на децата, които ще бъдат настанени преминаха проучвания от отделите "Закрила на детето" в Бургас, Поморие и Карнобат, което доведе до една много точна оценка, защото водещ критерии беше децата да бъдат настанени там, където са техните семейства. За наша огромна радост голяма част от семействата заявиха готовност да направят срещи с децата си и да се чуват по телефона", заяви още Костова.

Едно от семейства е изявило готовност да приеме обратно детето си.

Процесът по настаняването на децата вече е стартирал, като в центъра в Карнобат вече са настанени 24 деца.

"Предстои това да се случи в Созопол и Айтос, където вече са сключени договорите и предстои да бъде финансирана инициативата, след което да бъдат назначени хора и да се премине към преместването на децата. После това ще се случи и в Поморие", обясни Тони Костова.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).