Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Томислав Дончев: Не обемът пари е най-важен, а начинът по който се променя страната
Автор: Екип Burgas24.bg 15:24 / 07.05.2012Коментари (0)831
Европейските пари са значим дял от инвестиционния ни ресурс. Това каза по време на лекция Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС пред бургаски студенти.

"Ние не можем да си позволим моносекторни инвестиции. България преди 2007 година е решила по един не лош начин да фокусира финансирането в няколко сфери - тежка инфраструктура - пътища и железници по ОП "Транспорт", да направи значителни инвестиции в екологичната инфраструктура по ОП "Околна среда", да направи различни като обем и характер инвестиции в публични сгради, градската среда, в общински пътища от ОП "Регионално развитие", да инвестира в социалната сфера, образованието от ОП "Човешки ресурси", да инвестира в малките и средни предприятия през ОП "Конкурентноспособност". Оказа се, че има сфери, където парите са ни малко повече от актуалните нужди, които имаме в момента, а някъде разликите са огромни", обясни той.

Той даде пример с пътната и железопътната инфраструктура: "Средствата, които имаме и ще имаме са три или четири пъти по-малко от нуждите и амбициите, които имаме. Подобно и положението и във водния сектор". По неговите думи европейските пари променят и носят едни нови стандарти.

"Носят едни нови стандарти, което много силен ефект от направените инвестиции. Европейските пари са значим дял от инвестиционния ни ресурс . За 2012 година те са 15-16 % от публичните разходи изобщо. Вероятно ще бъдат не по-малко от 5% от БВП. Това ни е може би 60% от целия инвестиционен ресурс за държавата. Но не обема пари е най-важен, най-важен е начинът, по който се променя страната. Кохезионната политика за разлика от други периоди този път е снабдена с конкретни цели като е взела назаем целите на стратегията Европа 2020", допълни министър Дончев.

"Цялата кохезионна политика се превръща в един много елегантен инструмент за мотивация и натиск по отношение на държавите членки в две посоки. На първо място гарантиране на финансова стабилност и финансова дисциплина, както и провеждане на реформи. Ограничена е свободата на държавите членки да определят сами сферите и подсферите, в които ще инвестират. 30% от финансирането от Кохезонния фонд за България за тежка инфраструктура - пътища, железници и воден сектор, 52% от Европейския фонд за регионално развитие - мерки свързани с енергийната ефективност, подпомагане на малки и средни предприятия, подобряване на публичната инфраструктура, а 18% е финансирането от Европейския социален фонд. От тези 52% финансиране от Европейския фонд за регионално развитие имаме задължителното условие половината от него да отива за покриването на три цели - наука, иновации, малки, средни предприятия", каза още той.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: