Томислав Дончев: България е нова територия за инвестиции и търговия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:06 / 07.05.2012
770
Имаме натиск по отношение на публичните бюджети на една голяма част от държавите членки на ЕС, особено на тези, които са на юг от Алпите. Това каза по време на време на лекция Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС пред бургаски студенти.

"Средствата от ЕС, включително и тези, които идват в България, те не се формират в нищото, това са вноски на държавите - членки. При силен натиск по отношение на публичните бюджети е нормално въпросът за това защо държавите нетни бенефициенти получават средства от ЕС да се преповтаря и да се търси все по-добър отговор. Ако не се намери достатъчно добър отговор сме в сложна политическа ситуация, не само България, но и ЕС, такъв какъвто го познаваме", обясни той.

"България получава доста повече пари, отколкото внася като вноска в ЕС. По тази линия държавите се делят на нетни донори, такива, които дават повече отколкото получават и нетни бенефициенти, такива, които получават повече от колкото дават", посочи още Томислав Дончев.

"Всички държави членки и ЕС като такъв има нужда България във всичките сфери - човешки ресурси, състояние на публичната инфраструктура и качеството на администрациите максимално бързо да бъдат максимално близо до стандартите, които имаме в старите държави членки", обясни министърът.

Той допълни, че България е част от общия пазар и е нова територия за инвестиции и търговия. "Когато предприемачи от другите държави членки идват в България те искат да кацат на нормално летище, да се движат по нормални пътища, да работят с качествени, бързо действащи некорумпирани администрации, искат да наемат производителни и дисциплинирани работници. Основният фокус на кохезионната политика е намаляване на разликите и сближаването. ЕС инвестира в собственото си бъдеще", посочи той.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...
Мъж от Айтос живее втори живот благодарение на лекарите от УМБАЛ ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).