Таню Атанасов: Ако закупим уред за измерване на шума, рязко ще намалеят нарушенията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:04 / 13.04.2010
928
Общественият посредник на община Бургас Таню Атанасов смята, че пропуските в нормативната база не могат да са причина за липсата на трайно решение на проблема с шума. „Аз считам, че всеки град, като всеки стопанин, може и трябва да реши този проблем. Не считам, че единствено и само липсата на адекватна нормативна база е причината. Напоследък стана модерно непрекъснато безсилието или нежеланието или липсата на системни и настойчиви мерки да се оправдават с липсата на адекватно законодателство", коментира Атанасов.

Той все пак посочи, че има нормативна пречка в Закона за защита от шума в околната среда, който не дава контролни функции на местната власт. Омбудсманът допълни, че през миналата година заедно с кмета на Бургас Димитър Николов са започнали инициатива към закона да се добавят и правомощия на местните органи на властта да упражняват директен контрол за спазване на установени норми за шума. Според Атанасов не трябва да се забавя закупуването от общинската администрация на уред за измерване на шумовото замърсяване. Аналогично решение според него е намерил въпросът с тревогите на бургазлии, свързани с влиянието на антените на мобилните оператори.

Атанасов посочи, че след закупуването от общината на система за контрол на интензитета и нивото на електромагнитните полета от антените напрежението в града видимо е намаляло. „Ако закупим тези уреди за измерване на шумовото замърсяване, рязко ще намалеят според мен тези нарушения", каза общественият посредник. По думите на Атанасов едни и същи заведения години наред извършват нарушения и у гражданите се създава впечатление, че други механизми управляват тези процеси.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).