Танов удължава срока за уредите на "Лукойл" до края на годината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:30 / 06.01.2012
1467
Към 20 декември "Лукойл" бяха близо до целта, но не бяха изпълнили всички изисквания. В средата на месеца, около 15 януари, ще има нова проверка за това докъде са стигнали.

Това заяви пред Нова телевизия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

В средата на миналата година митниците отнеха лиценза на "Лукойл", тъй като рафинерията не бе поставила необходимите измервателни уреди, които да отчитат влязлата суровина и изходните продукти. Лукойл атакува решението на митниците в съда и това и даде възможност да продължи да работи.

Проблеми в "Нефтохим-България" няма, там са изпълнени на 100% изискванията на закона, измервателните уреди са поставени. Проблемът продължава да съществува откъм море - в базата "Росенец", съобщи още Танов. В момента екипи извършват проверка на "Нефтохим"-а и на площадката "Росенец". Директорът на митниците заяви още, че до 15 януари ще се работи и събота, и неделя, за да са готови резултатите от всички проверки.

Според Ваньо Танов проблемът в "Росенец" може да намери временно решение чрез нивомерните уредби, които трябва да има всеки един съд, превозващ гориво. По този начин ще се спести време, докато и там се монтират измервателните системи. "Има достатъчно информация, че може по този начин да бъде измерено коректно количеството гориво", допълни Танов.

Освен това промяна в наредбите вече позволяват на директора на Агенция Митници да удължава срока за поставянето на уредите с 2 г. Ако от Лукойл ни убедят, че са поставили необходимите уреди на изхода, ще им удължим срока за поставянето на уредите на входа в база "Росенец" до края на 2012 г., каза още Танов. Преди това обаче митниците и рафинерията трябва да постигнат съдебно споразумение и Лукойл да изтегли исканията си от съда. При това положение Агенция Митници няма да има претенции към лиценза на рафинерията, тъй като изискванията ще бъдат изпълнени. В противен случай даването на нов лиценз ще отнеме време.

В края на краищата две неща се доказаха от сагата с "Лукойл", според Танов това са именно: Ако желаеш и си имал желанието да поставиш измервателните уреди, тази година и половина е била достатъчна. Второ нещо е, че са били създадени правила за всички. "Аз няма да скрия, че в момента, в който отнех лиценза на "Лукойл", получих 54 смс-а от останалите данъчни складове, които подкрепяха отнемането. А когато се правеха промените, те бяха скептични - сега всички разбраха, че правилата за малки и големи са еднакви", каза Ваньо Танов.

Ваньо Танов каза още, че няма информация да е започнало дело срещу него за изнасяне на държавна тайна. Лукойл даде на прокурор Танов, затова, че е обявил наличния резерв в складовете на рафинерията.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (1)

Още по темата (13):
16.11.2023 Рафинерията на "Лукойл" в Плоещ е с отнет лиценз
20.10.2023 Делян Добрев пред "Фокус": В понеделник ще предложим дерогацията за руския петрол да падне
19.10.2023 Бойко Борисов: Асен Василев в трамвая ли е чул, че "Лукойл" се продава, откъде го знае
19.10.2023 Енергиен експерт: "Лукойл" е златната кокошка на българската икономика, да имаш рафинерия е машина за пари
19.10.2023 Николай Денков за продажбата на "Лукойл": Има интерес, няма разминаване на информацията
19.10.2023 Основният акционер на "Лукойл Нефтохим" каза продава ли рафинерията в
Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).