Таксуват уличните музиканти като преместваеми обекти, искат им по 127 лева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:50 / 10.06.2009
1588
Искат ми по 127 лева месечно за такси и тротоарно право, за да свиря на китара като уличен музикант в Бургас, оплака се небезизвестният бивш затворник Димчо Пасков в редакцията на "Черноморски фар". Той окончателно е скъсал с криминалното си минало и се е отдал на една от предишните си професии. С испанската класическа музика, изпълнена виртуозно, Пасков доскоро радваше бургазлии и гости на морския град. Сега обаче общината го таксува като преместваем обект, жалва се той.

Наистина това се доказва от донесените документи от бившия рецидивист. Дори бланката за заявлението му е по Наредбата за преместваемите обекти и рекламната и информационна дейност на територията на община Бургас. То обаче е приспособено нескопосано за уличен музикант. Част от текстовете са задраскани и върху тях е писано.

Получават се обаче комични безсмислици. "Желая да ми бъде издадено разрешение за свирене на временен преместваем търговски обект", четем в заявлението. То е придружено от удостоверения от НАП и Агенцията по държавни вземания в уверение на това, че Димчо няма задължения. Тридесет лева трябва да се платят, за да бъде входирано заявлението, 60 лева - за издаване на разрешителното и 37.60 лв. - такса тротоарно право.

Това обаче не е еднократно, а ежемесечно, става ясно по-късно. На всичкото отгоре заявлението е подадено през май, а разрешителното, издадено от ТД "Приморие", е за февруари. Следва да се плати за март, април и т.н.
Бившият пандизчия обаче обжалва административния акт в съда. В жалбата си той пише, че такса на уличните музиканти се събира само в Бургас и цитира местния си и международен опит. "Наред с всички търговци, които продават слънчеви очила, варена царевица, сладолед, балони и свирки в Бургас, на уличните музиканти трябва да се събират такси, данъци, тротоарно право и да свирят с разрешително... Аз всеки месец трябва да плащам по 120 лева, за да свиря там, където ми посочат - зимата на плажа, а лятото - на някой строителен обект", пише до съда Димчо Пасков. Според него с испанската класика, свирена от него, Бургас придобива европейски вид. Тази оценка той получил от Недялко Йорданов и Велко Кънев, които минали покрай него и останали да слушат.

Мястото, определено за Пасков от общината, е на площад "Тройката". Там, където цяла зима беше ледената пързалка, озвучена от силна музика. Там е мястото, където се провеждат концерти и митинги. Като се сметнат и дъждовните дни, за уличния музикант не остава кой знае колко време за свирене.

"Никой не се интересува дали съм свирил, или не, колко съм изкарал. Важно е да се плащат данъците и таксите. Да, ама не, защото от костенурка вълна не може да се стриже", пише в жалбата си Пасков.

Димчо се прочу в началото на 90-те години, когато направи опит за въоръжен грабеж на банка с детски пистолет-играчка. За това той бе осъден на 6 години затвор - време, през което изучи изоснови наказателното право и даваше съвети на колегите си пандизчии. После успя да осъди държавата за незаконен арест, а няколко години изкарваше хляба си като уличен музикант в Мадрид.

Преди банковия обир Димчо Пасков е бил тромпетист в Карнобатския военен духов оркестър, театър "Искра"-Казанлък и бюро "Естрада"-Бургас.

Източник: factor-bs.com/Черноморески фар


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).