Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Таксуват уличните музиканти като преместваеми обекти, искат им по 127 лева
Автор: Екип Burgas24.bg 09:50 / 10.06.2009Коментари (0)1588
Искат ми по 127 лева месечно за такси и тротоарно право, за да свиря на китара като уличен музикант в Бургас, оплака се небезизвестният бивш затворник Димчо Пасков в редакцията на "Черноморски фар". Той окончателно е скъсал с криминалното си минало и се е отдал на една от предишните си професии. С испанската класическа музика, изпълнена виртуозно, Пасков доскоро радваше бургазлии и гости на морския град. Сега обаче общината го таксува като преместваем обект, жалва се той.

Наистина това се доказва от донесените документи от бившия рецидивист. Дори бланката за заявлението му е по Наредбата за преместваемите обекти и рекламната и информационна дейност на територията на община Бургас. То обаче е приспособено нескопосано за уличен музикант. Част от текстовете са задраскани и върху тях е писано.

Получават се обаче комични безсмислици. "Желая да ми бъде издадено разрешение за свирене на временен преместваем търговски обект", четем в заявлението. То е придружено от удостоверения от НАП и Агенцията по държавни вземания в уверение на това, че Димчо няма задължения. Тридесет лева трябва да се платят, за да бъде входирано заявлението, 60 лева - за издаване на разрешителното и 37.60 лв. - такса тротоарно право.

Това обаче не е еднократно, а ежемесечно, става ясно по-късно. На всичкото отгоре заявлението е подадено през май, а разрешителното, издадено от ТД "Приморие", е за февруари. Следва да се плати за март, април и т.н.
Бившият пандизчия обаче обжалва административния акт в съда. В жалбата си той пише, че такса на уличните музиканти се събира само в Бургас и цитира местния си и международен опит. "Наред с всички търговци, които продават слънчеви очила, варена царевица, сладолед, балони и свирки в Бургас, на уличните музиканти трябва да се събират такси, данъци, тротоарно право и да свирят с разрешително... Аз всеки месец трябва да плащам по 120 лева, за да свиря там, където ми посочат - зимата на плажа, а лятото - на някой строителен обект", пише до съда Димчо Пасков. Според него с испанската класика, свирена от него, Бургас придобива европейски вид. Тази оценка той получил от Недялко Йорданов и Велко Кънев, които минали покрай него и останали да слушат.

Мястото, определено за Пасков от общината, е на площад "Тройката". Там, където цяла зима беше ледената пързалка, озвучена от силна музика. Там е мястото, където се провеждат концерти и митинги. Като се сметнат и дъждовните дни, за уличния музикант не остава кой знае колко време за свирене.

"Никой не се интересува дали съм свирил, или не, колко съм изкарал. Важно е да се плащат данъците и таксите. Да, ама не, защото от костенурка вълна не може да се стриже", пише в жалбата си Пасков.

Димчо се прочу в началото на 90-те години, когато направи опит за въоръжен грабеж на банка с детски пистолет-играчка. За това той бе осъден на 6 години затвор - време, през което изучи изоснови наказателното право и даваше съвети на колегите си пандизчии. После успя да осъди държавата за незаконен арест, а няколко години изкарваше хляба си като уличен музикант в Мадрид.

Преди банковия обир Димчо Пасков е бил тромпетист в Карнобатския военен духов оркестър, театър "Искра"-Казанлък и бюро "Естрада"-Бургас.

Източник: factor-bs.com/Черноморески фар









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: