Таксиджии от Поморие и Слънчев бряг работили с високи тарифи в Бургас по празниците без разрешително

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:50 / 10.01.2010
965
Таксита без разрешително от община Бургас са карали по коледните и новогодишни празници в областния център,  алармира председателят на Сдружението на таксиметровите компании в града Драгомир Добрев. Сигналите са подадени от четири бургаски фирми. По твърденията на местни шофьори колите са от Поморие и Слънчев бряг. Поне 20 автомобила без право да извършват таксиметрови услуги на територията на града са возили пътници между 20 и 31 декември.

Те са засечени в района на жп гара, булевард "Христо Ботев" и улица "Мара Гидик". Тарифите им са били завишени спрямо средните, на които работят членовете на сдружението. В момента сигналите се обобщават и ще бъдат подадени в община Бургас и ДАИ.

"Шофьорите прииждат заради по-големия обем работа в областния център. Когато са неиндикирани, в късните часове работят спокойно. Една от целите ни тази година, ще бъде още по-голям ангажимент на институциите в регулиране на пазара от гледна точка на появата на т.нар. незаконни таксита и автомобили, които нямат издадени разрешителни", коментира Добрев.

Сдружението очаква и срещи с парламентарната комисия по транспорт и община Бургас, до които са изпратили предложенията си за промени в Наредбата за таксиметрова дейност. Те ще бъдат обсъдени и с ръководството на Държавната автомобилна инспекция в града. Действащият нормативен акт е от 1999 г. и е създаден според тогавашните пазарни условия. Основното искане е за облекчаване на разрешителния режим за бизнеса. Предложението е той да се поеме изцяло от общините, да отпадне регистрацията от ДАИ, като автомобилната инспекция има само контролни функции. Предлагат се и промени в Наредбата за таксиметровите апарати - според единия от вариантите, всеки шофьор трябва да има апарат, който да ползва независимо в коя фирма или в кой град отива да работи, за да знае в края на годината какво и колко дължи.

Още в края на 2009 г. бургаският бранш обяви за нецелесъобразна идеята за промяна в Закона за автомобилните превози, която предвижда горната граница в цените на такситата да се определя от местния Общински съвет. Оттам заявиха, че фиксирането на максимални пределни цени ще има обратен ефект и ще доведе до повече злоупотреби. След като се очаква най-скоро време промяната да бъде гласувана от депутатите, Добрев коментира: "Ще се съобразим с това, което са измислили. Разбрахме, че трябва да се гласува от Общинския съвет, но като допълнение към наредбата ли ще бъде - не сме видели нищо черно на бяло във вида, в който трябва да бъде приложим".

Източник: в. "Черноморски фар"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).