ТЕЦ- Бургас ще продаде големи количествa спестени вредни емисии

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:50 / 08.03.2012
784
Топлофикация-Бургас е в състояние да продаде повече вредни емисии от предварително разчетените и по този начин да допринесе повече за глобалното екологично равновесие. Така дружеството ще изпълни преждевременно договора си с Датската енергийна агенция за редуцирани емисии на въглероден диоксид. Това стана ясно на регулярна тримесечна среща между двете дружества, които съвместно изградиха ко-генерационна инсталация през 2006 и се договориха за продажба на икономисаните вредни емисии в периода 2007- 2012 г .

До края на март независимият верификатор Green and Fair ще завърши проверката на Топлофикация- Бургас, която има за цел да потвърди надеждността и точността на системата за мониторинг и обективността на докладваните данни, свързани с емисиите парникови газове. След като Изпълнителната агенция по опазване на околната среда провери доклада, редуцираните емисии ще бъдат прехвърлени от сметката на Топлофикация- Бургас към сметката на Датската енергийна агенция. Прогнозите са, че зa 2011 верификаторът ще завери редуцирани емисии на въглероден диоксид в размер на 84 739 t CO2, като това количество ще бъде най-голямото прехвърлено от 2008 г . насам.

Топлофикация- Бургас се включи в търговията с вредни емисии през 2006, след като с помощта на датското министерство на енергетиката и климата и неговата държавна програма за съвместно изпълнение изгради инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Съфинансирането на стойност 15 млн.лв ангажира топлофикационното дружество да прехвърли на датската правителствена институция общо количество от 468 328 t CO2 редуцирани емисии. Въпреки проблемите с акредитацията на България, които на няколко пъти заплашиха участието на родните предприятия в схемата за търговия с вредните емисии, според договора от Киото, "ТЕЦ- Бургас" успява да прехвърли регулярно емисиите към датския регистър и стриктно да изпълнява задълженията си. По време на срещата този месец, представителите на Датската енергийна агенция оцениха високо професионализма на Топлофикация Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).